Florbalisté jedou nad plán. Oči jim otevřel také tým ze superligy

Třinečtí florbalisté postoupili v pěti z předchozích šesti sezon a také v divizi čeří vody. Po základní části skončili třetí a z posledního možného místa se probojovali do play off, ve kterém se hraje o vstupenku do třetí nejvyšší soutěže.

Florbalisté mají v této sezoně hodně důvodů k radosti. Foto: Jakub Harmata

„Jsme spokojeni, vedeme si nad plán. Před sezonou jsme si říkali, že pokud jako nováček budeme hrát v horní polovině tabulky, bude to super. O první trojce a play off jsme ale jen snili,“ uvedl kapitán třineckých florbalistů Tomáš Sikora.

„Před sezonou jsme si říkali, že pokud jako nováček budeme hrát v horní polovině tabulky, bude to super. O první trojce a play off jsme ale jen snili.“Kapitán třineckých florbalistů Tomáš Sikora

Je přesvědčený, že týmu pomohla letní příprava, kterou poprvé podstoupili u Fit Factory. „Ušili nám tréninky na tělo. Zapracovali jsme hlavně na síle a dynamice a řekl bych, že do Vánoc jsme soupeře po fyzické stránce válcovali. Vyhrávali jsme osobní souboje, protože jsme byli rychlejší a silnější, soupeři od nás létali. Radost sledovat. Myslím si, že jsme díky tomu získali hodně bodů,“ vysvětlil.

Za druhý klíčový faktor povedené základní části považuje, že se jim vyhýbaly zdravotní problémy. „Musím to zaklepat na dřevo, ale nikdo se nezranil. Možná to má souvislost s kvalitními tréninky, díky kterým se tělo zpevnilo. Odehráli jsme proto celou sezonu ve stejném složení a těžili ze sehranosti,“ pokračoval.

Třinec si vedl úspěšně i v Českém poháru, ve kterém se probojoval jako divizní celek mezi šestnáctku nejlepších. Zastavil je až superligový tým a florbalový pojem Tatran Střešovice. „Ten zápas nám hodně otevřel oči. Mají v kádru plno mladých kluků, juniorských mistrů světa. I v nízkém věku měli neskutečnou fyzičku,“ podotkl Sikora.

Třinecký kapitán měl proto po utkání s několikanásobným mistrem ČR k týmu proslov. „Řekl jsem, že kdo má vyšší ambice, musí dělat ještě něco navíc. Přidat si posilovnu, běhání, pracovat na hráčských dovednostech. Na hráčích Tatranu bylo patrné, že tohle všechno dělají,“ vysvětlil.

Nezůstalo u slov. „Drtivá většina si to vzala k srdci a začala si přidávat. Trénink střelby, běh, fitko. Záleželo na každém, co chtěl zlepšit. V novém roce jsme jsi vložili ještě jednu tréninkovou jednotku na fyzičku ve Fit Factory. Doteď jsme měli jen dva týmové tréninky v hale. Je to změna ve srovnání s minulými roky,“ těšilo ho.

Zápas se Střešovicemi měl pro Třinec pozitivní efekt i v lize, kde následně vyhrál devět z deseti utkání. Klopýtl až v posledních dvou kolech, a proto klesl z druhého na třetí místo.

„Vsetín bojoval o záchranu, potřeboval vyhrát, aby nespadl, a herní projev tomu odpovídal. Skákali do střel po hlavách, vyhráli srdíčkem. V naší hlavě asi taky zafungovalo, že nemusíme, protože postup do play off jsme měli jistý. A poslední zápas (prohra 7:10 s Prostějovem) byl zvláštní. Otřásl s námi zákrok na Honzu Piška. Dostal v plné rychlosti kolenem do hlavy a utrpěl otřes mozku. Sanitka ho odvezla do nemocnice. Myšlenkami jsme byli trochu jinde,“ řekl.

Po základní části si vůbec neoddechnou, play off je už za dveřmi. „Po celé republice je šest divizí, z každé postoupily tři nejlepší týmy do play off. Naším soupeřem bude v prvním kole Brno, které vyhrálo svou skupinu, ale získalo méně bodů než my. Hraje se na tři vítězné a tento víkend začínáme dvěma zápasy u nich, poté se série přesouvá k nám. Netroufám si odhadovat, jak to dopadne, ale chceme postoupit do dalšího kola,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu