Florbalistky byly blízko historickému postupu, prohrály až v prodloužení

Třinecké florbalové družstvo žen sahalo po historickém postupu do čtvrtfinále Českého poháru. V souboji s extraligovým týmem Panthers Praha otočilo ve třetí třetině z 1:2 na 3:2, ale nakonec prohrálo 3:4 v prodloužení.

Třinecké florbalistky vracejí divákům potlesk za jejich podporu. I přes prohru si vysloužily od publika ovace ve stoje. Foto: Jakub Harmata

„Byli jsme v utkání lepším týmem a vypracovali jsme si více šancí. Asi ale zafungoval faktor repre brankářky Kristýny Horňákové. Na všechny branky jsme se nadřeli, zatímco soupeřky dávaly takové šmudly z dobře schovaných střel přes několik těl. Ale s výkonem jsem velmi spokojený. Tým ze sebe vydal maximum, odehrál letos nejlepší zápas. Chyběla nám jen vyšší střelecká produktivita,“ uvedl třinecký trenér Jiří Kajfosz.

„S výkonem jsem velmi spokojený. Tým ze sebe vydal maximum, odehrál letos nejlepší zápas. Chyběla nám jen vyšší střelecká produktivita.“Třinecký trenér Jiří Kajfosz

Jeho svěřenkyně dobře začaly, brzy se ujaly vedení. Pražanky ale v jedenácté minutě během šestnácti sekund otočily. Třinecké hráčky kontrovaly stejnou měrou na začátku třetí třetiny a během půl minuty překlopily vedení dvěma góly na svou stranu.

„V podstatě celou druhou třetinu strávily naše hráčky na půlce soupeře, měly hodně šancí, ale z gólových pozic míjely branku anebo je vychytala brankářka. Na začátku třetí třetiny jsme dohrávali minutu přesilovku a sice jsme ji nevyužili, ale zhruba pět sekund od návratu jejich vyloučené hráčky jsme vyrovnali a zúročili tím tlak. V dalším střídání jsme přidali třetí gól a mohli i zvýšit. Myslím si, že kdybychom dali na 4:2, už to udržíme,“ pokračoval kouč.

Místo toho Pražanky v polovině třetiny vyrovnaly a o postupu rozhodly v prodloužení. „Vzhledem ke kvalitám jejich brankářky jsme nechtěli riskovat nájezdy. Otevřeli jsme hru a potrestaly nás. Je to škoda, soupeř byl hratelný. A to nastoupil v běžné extraligové sestavě, chyběly mu jen tři čtyři hráčky ze základu, přesto jsme ho přehrávali. Těší mě také, že jsme stříleli góly po pěkných a dobře připravených akcích,“ dodal.

Trenér Pražanek si myslí, že by Třinec mohl zabojovat o extraligu
Zápas byl opět dobrou školou pro mladý třinecký tým, za který nastoupilo devět hráček ročníku 2000 a mladší včetně čtyř juniorek.

„Náš věkový průměr se pohybuje okolo 20, 21 let. Hráčkám logicky chybí zkušenosti, ukázalo se to i v první lize, kde jsme prohráli boj o první místo s Hradcem Králové v prodloužení. Taky jsme vedli a byli lepší. Ale prohry nás posílí a jsem přesvědčený, že se to časem zlomí. Vycházím i z příkladu chlapů, kteří taky pět let prohrávali klíčové zápasy a od minulé sezony to otočili a vyrovnaná utkání teď lámou na svou stranu,“ řekl Jiří Kajfosz, který je i předsedou oddílu.

Třinec v letošním poháru narazil na tři extraligové soupeře. Porazil Olomouc 4:3, vyrovnanou partii svedl i s Židenicemi Brno, byť prohrál 0:4. O kvalitách a potenciálu týmu se přesvědčilo i družstvo Panthers Praha a jeho trenér si myslí, že by Ossiko mohlo zabojovat o postup do extraligy.

„Baráž o ní je naším cílem, ale nechceme jít do extraligy nutně za každou cenu. Je rozdíl hrát jednou za čas pohárový zápas proti týmu z vyšší soutěže, na který se holky více vyhecují, a opakovat maximální výkon v každém extraligovém zápase,“ uvědomuje si.

Nechce také nic uspěchat, Třinec byl ještě loni v první lize nováčkem. „Chybí nám zkušenosti a je také znát, že máme aktuálně na marodce osm hráček. To všechno musíme brát při rozhodování v potaz,“ podotkl. „A pokud bychom šli do extraligy, chtěl bych, abychom v ní hráli důstojnou roli a ne se plácali u dna. To by našim mladým hráčkám mohlo uškodit. Uvidíme, jak se sezona vyvine a až na jejím konci si vyhodnotíme, zda jsme připraveni,“ uzavřel Jiří Kajfosz.

Ossiko Třinec – Panthers Praha 3:4 v prodl. (1:2, 0:0, 2:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Liberdová (T. Martynková), 32. Šibrová (Zetková), 32. Kováčová (Kawuloková) – 11. Miklíková (Kubištová), 11. Slaná (Floriánová) 37. Hamerníková (Pitterlingová), 50. Slaná. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Střely na branku: 31:23. Diváci: 144.
Třinec: Szwanczarová (od 22. Velčovská) – Zetková, Hrobařová, Skalíková, Šnajdrová, Mikulová, Nogawczyková – T. Martynková, Bieleszová, Liberdová – Franková, Šibrová, Zoubková – Kawuloková, Wojnarová, Konderlová – Giecková, Kováčová. Trenéři: Kajfosz a Czeczotka.

Další zprávy z regionu