Florbalistky čeká historický zápas, poprvé nastoupí v extralize

Třinecké florbalistky odehrají tuto neděli historicky první utkání v extralize žen. V premiéře se střetnou v hale STaRS od 14 hodin s týmem pražských Bohemians. Nechtějí se spokojit jen se záchranou soutěže, cílem je play off.

Třinecké florbalisty se na sezonu dobře naladily na turnaji Czech Open. Foto: oddíl

„Třinec se vždy vyznačoval tím, že bojuje do poslední sekundy a věřím, že nám takový přístup pomůže hrát v soutěži důstojnou roli. Kůži nedáme lacino,“ uvedl předseda oddílu Jiří Kajfosz. „Chceme postoupit do play off. Vím, že to je ambiciózní cíl a že je soutěž náročná. Bude to skok. Připadá nám ale málo, kdybychom byli spokojeni jen se záchranou,“ pokračoval.

„Třinec se vždy vyznačoval tím, že bojuje do poslední sekundy a věřím, že nám takový přístup pomůže hrát v soutěži důstojnou roli. Kůži nedáme lacino.“Jiří Kajfosz

Už minulý rok odchovankyně klubu a česká reprezentantka Vendula Maroszová prohlásila, že Třinec patří do extraligy. Tahounka mistrovských Vítkovic dokonce odhadovala, že má její mateřský klub na play off.

„Skončilo nám ale pět holek z prvních dvou lajn,“ podotkl Kajfosz. Nepokračuje kapitánka Veronika Třinecká, Pavla Kajfoszová, Romana Kiecková, Tereza Mikulová a Lenka Šnajdrová. „Mají už rodinné závazky. Hlásily v průběhu poslední sezony, ať s nimi nepočítáme. Nezviklal je ani postup. Odešla tím hromada bodů i zkušeností. Ale je to šance pro druhé,“ vysvětlil.

Při doplňování kádru se ohlížel v prvé řadě po hráčkách s vazbami na klub. „Vrací se Nikola Liberdová, která je naší odchovankyní a získala minulý rok s Vítkovicemi titul. Dotahujeme příchod naší bývalé hráčky, která tým výrazně táhla, než přerušila kariéru. Získali jsme ještě bývalou kapitánku juniorky Vítkovic Vendy Podsedníkovou a z druholigového Frýdku-Místku jejich nejproduktivnější hráčku Kláru Portešovou,“ upřesnil Kajfosz.

Prostor dostanou i třinecké juniorky. „Budou mít významnější roli. I v mužích jsme si předloni prošli generační obměnou, skončilo osm hráčů a mladí je časem nahradili. Letos dokonce postoupili do Národní ligy. Je to samozřejmě jiná soutěž, ale ověřili jsme si, že to jde,“ pokračoval.

S obměnou kádru je celkově spokojený. „Po citelných odchodech jsem se trochu obával, jak holky nahradíme, ale jak se nám krystalizuje sestava, tak mám z našeho kádru velmi dobrý pocit,“ zhodnotil.

Budou spoléhat na defenzívu
Sílu týmu prověřil i Czech Open, největší florbalový turnaj v republice. Třinecké ženy došly mezi 40 účastníky až do čtvrtfinále, kde podlehly Liberci 2:3. Jejich přemožitel turnaj v kategorii Open vyhrál.

„Právě zápas s Libercem naznačil, jak na tom jsme. Skončil minulou sezonu po základní části osmý a postoupil do play off. Moc nechybělo, aby jej naše holky porazily, ještě v poslední minutě vedly. Důležité ale je, že sehrály vyrovnanou partii a v celém turnaji ani nedostávaly moc gólů. Potvrdilo se, že máme super obranu a tři kvalitní brankářky. To je pro úspěch v extralize zásadní,“ přiblížil Kajfosz.

„V koncovce se náš tým sice trápil, ale celkově odvedl pod vedením trenéra Šimona Laštůvky přes léto kus dobré práce. I když nebyl na turnaji v plné sestavě, vedl si dobře a nabral potřebné sebevědomí. Věřím, že to vše hráčky zúročí i v lize,“ přál si.

Po zápase vstoupí do své soutěže i muži. Coby nováček Národní ligy hostí od 17 hodin Torpedo Havířov.

Další zprávy z regionu