Fotbalisté Bystřice jsou podzimním půlmistrem, derby vyhrál Jablunkov

Fotbalisté Bystřice se stali podzimním půlmistrem I.A třídy. Soutěž vedou o čtyři body před Vratimovem, který ve šlágru kola porazili na svém hřišti 3:2. Čtvrtý je Jablunkov, který uspěl ve Smilovicích 4:1.

Martin Pěla (u míče) vstřelil první góly Bystřice v zápase. Foto: Roman Baselides

„Vůbec jsem to před startem soutěže nečekal. Vstupovali jsme do ní v podstatě se stejným kádrem, jaký jsme měli na jaře. Je to pro nás všechny odměna a potvrzení, že jsme na dobré cestě. Doufám, že neustrneme,“ uvedl trenér Bystřice Zdeněk Černek.

„Je to potvrzení, že jsme na dobré cestě. Doufám, že neustrneme.“ Trenér Bystřice Zdeněk Černek

Jeho svěřenci hájili v posledním podzimním kole vedoucí příčku nekompromisně. Už po čtvrthodině hry vedli 2:0 po gólech Martina Pěly a Filipa Buryana, který proměnil pokutový kop po faulu na Aleše Liberdu. „Rychlé góly nám hodně pomohly, hrálo se pak lépe. Už při odchodu z kabiny bylo ale na klucích cítit odhodlání a od první minuty ho přenesli i na hřiště. Také bylo znát, že chtějí odčinit minulou prohru v Jablunkově,“ pochvaloval si trenér.

Třetí gól přidal Jan Staniek, Vratimov snížil až trefami v 90. a 91. minutě. „Hráli jsme zodpovědně vzadu, soupeře jsme pustili do vyložené šance až v závěru, kdy dvakrát snížil. Jinak to byl hlavně boj ve středu hřiště. Vratimov je silový, sem tam nás přetlačil. Ale veškeré závary jsme ustáli a centry uskákali. Vyhráli jsme zaslouženě,“ dodal Černek. Šlágr kola sledovalo v Bystřici 250 diváků.

Jablunkov ovládl další derby

Smilovice nenavázaly na výhru 5:1 v Dobraticích a doma podlehly Jablunkovu 1:4. „Nezopakovali jsme výkon z minulého kola. Byli jsme nedůrazní, méně zodpovědní. Navíc se nám už v sedmnácté minutě zranil ve středu zálohy Radek Barteczek,“ vysvětlil trenér Smilovic Pavel Smatana.

Jeho svěřenci prohrávali už v poločase 0:2 po gólech Pavla Raszky. „Zlomovým okamžikem bylo, že jsme hned na začátku druhé půle neproměnili penaltu. Filip Przyczko ji kopl hrozně a gólman mu ji chytil. Další klíčový okamžik přišel chvíli poté, kdy jsme snížili na 1:3. Naši střelu ale zastavila tyč a míč se kutálel podél brankové čáry. Pokud bychom dali gól na 1:2 nebo 2:3, mohlo to skončit jinak. I hostující hráči přiznali, že by potom měli velké potíže,“ dodal kouč.

Jablunkovu derby svědčí. Obě na podzim vyhrál se skóre 4:1. „Kluci se mezi sebou znají, hecují se. Výkonům to pomáhá. Na zápase jsem tentokrát nebyl, ale můj asistent mi říkal, že jsme hráli dobře. Hlavní rozdíl byl v proměňování šancí,“ řekl trenér Jablunkova Stanislav Kluz, který může být se čtvrtým místem spokojen. Smilovice, nováček soutěže, jsou jedenácté ze čtrnácti mužstev.

I.A třída

Bystřice – Vratimov 3:2 (2:0)
Góly: 1. Pěla, 15. Buryan z pen., 74. Staniek – 90. Tříska, 91. Osvěčík.
Bystřice: Galusik – Zoubek, Krezelok, Martinčík, J. Rusz – Pěla, D. Kantor, Buryan, Liberda – L. Teofil (37. Staniek), Badura (77. Fober). Trenér: Černek

Smilovice – Jablunkov 1:4 (0:2)
Góly: 62. Opluštil – 14. a 44. Raszka, 57. T. Nieslaník, 83. Petružálek
Smilovice: Bašanda – Bolf (80. Gerlich), Kocur, Junga, Kohut – Roman Barteczek, Radek Barteczek (17. Míra), R. Cienciala – Baron, Przyczko – Opluštil. Trenér: Smatana
Jablunkov: J. Szotkowski – Puczok, Hupka, M. Sikora, Świerczek (70. M. Hudzieczek) – T. Martynek (78. A. Nieslanik), Petružálek, Lachowicz, R. Szotkowski (85. Michálek) – Raszka (86. Bocek), T. Nieslaník. Trenér: S. Kluz

Další zprávy z regionu