Fotbalisté Třince chtějí hrát opět nahoře

Třinečtí fotbalisté skončili v minulé sezoně pátí a vedení klubu si přeje, aby navázali na úspěšný ročník. Cílem je ale také hrát divácky atraktivní fotbal, klidně i na úkor výsledků. První domácí zápas je čeká tuto sobotu.

Třinec vstřelil v přípravě osmnáct branek. Pět z nich dal Tomáš Omasta. Foto: Petr Rubal

„Chceme být úspěšní a budeme se snažit zopakovat výsledek z minulé sezony. Uvědomujeme si ale, že laťka z posledního ročníku je nastavena vysoko a že je to bič na hráče i trenéry,“ uvedl generální manažer klubu Karel Kula, který stejně jako loni nestanovil konkrétní cíl na umístění.

„Osvědčilo se nám to. Tlak na hráče není tak velký, když se jednou dvakrát prohraje. Pojedeme zápas od zápasu, ale samozřejmě chceme vyhrávat a skončit v tabulce co nejvýše,“ zdůraznil.

„Diváci chtějí vidět fotbal nahoru dolů, se zakončením, akcemi. Tímhle směrem chceme jít. Vzorem může být finále mezi Francií a Chorvatskem.“Karel Kula, generální manažer FK Fotbal Třinec

Zároveň ale šéf třineckého fotbalu podotkl, že výsledek není vždy prioritní. „Nechceme to zazdít a hrát na 0:0. Mistrovství světa jasně ukázalo, že fotbal mezi šestnáctkami dnes nikoho nebaví, a když máte za zápas dvě střely na branku, je to o ničem. Diváci chtějí vidět fotbal nahoru dolů, se zakončením, akcemi. Tímhle směrem chceme jít. Vzorem může být finále mezi Francií a Chorvatskem. To se mi líbilo. Nikdo netaktizoval, padlo šest branek. Nádherný zápas,“ pokračoval.

Pilovali útočná schémata, aby byli nebezpečnější

Třinečtí fotbalisté zaskočili loni na podzim své soupeře, stali se dokonce půlmistrem. Ve druhé polovině soutěže ale měli potíže, když týmy změnily v odvetách herní strategii a soustředily se hlavně na obranu. Proto naši hráči pilovali v letní přípravě různé útočné kombinace, aby byli nebezpečnější.

„Dělalo nám na jaře problémy, když soupeř zalezl a spoléhal na brejky. Chybělo nám více kreativity a nápadů, jak zhuštěnou obranu překonat, proto jsme se v letní přípravě snažili zautomatizovat určitá útočná schémata. Mělo by nám to pomoci. Kluci teď vědí, jak se v dané situaci zachová druhý, a můžou hrát v uvozovkách poslepu. Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, ale v přípravných zápasech už se to objevovalo a možná i proto jsme dali tolik gólů,“ uvedl sportovní manažer FK Fotbal Třinec Benjamin Vomáčka.

Kádr doznal minimálních změn. Třinec získal do každé řady jednoho hráče – stopera Michala Mravce z Frýdku-Místku, pravého záložníka Tomáše Omastu z Havířova a Karla Hejného z Olympie Praha. Poslední dva jmenovaní dohromady skórovali osmkrát a mohli by zacelit díru po odchodu Václava Juřeny do prvoligové Opavy. Z odchozích hráčů je jediný, který nastupoval v závěru minulé sezony v základu.

„Důležité je, že jsme udrželi osu mužstva. Až na Vencu Juřenu. I bez něho jsme ale v přípravě stříleli hodně branek. A nespoléhali jsme jen na jednoho hráče, góly byly rozmělněny mezi více hráčů. Věřím, že ho nahradíme týmově,“ podotkl.

Třinec hostí tuto sobotu Prostějov. Zápas začne v 10.15 na stadionu Rudolfa Labaje.

 

Další zprávy z regionu