Fotbalisté v Brně propadli, schytali búra

Třinečtí fotbalisté prožili na brněnském stadionu déjà vu, když na stejném místě podlehli po roce opět 0:5. Trenér Svatopluk Habanec označil debakl za ostudu, s hráči si chtěl situaci vyříkat.

Svatopluk Habanec neustál potupnou domácí prohru 0:5 s Jihlavou. Archivní foto: ba

„Spal jsem po zápase krátce, od 23:30 do 2:30. Poté jsem vstal a zhlédl jsem naše utkání v Brně. Štve mě, jak jsme se prezentovali. Je to ostuda, jakou jsem v mistrovských zápasech dlouho nezažil. Nečekal jsem, že kluky zlomí strach. Báli se hrát fotbal. Nenabízeli se spoluhráčům, jako by nechtěli, aby jim někdo přihrál balon. Neobsazovali soupeře, couvali před ním. Jsem překvapený, že se strach zmocnil tolika hráčů. Byl to bezesporu náš nejhorší výkon v sezoně,“ uvedl Habanec.

„Je to ostuda, jakou jsem v mistrovských zápasech dlouho nezažil. Nečekal jsem, že kluky zlomí strach. Báli se hrát fotbal.“Třinecký trenér Svatopluk Habanec

Výsledek i výkon jsou zarážející. Třinec v přípravě obstál, se třemi ligovými týmy sehrál vyrovnané partie (ve Zlíně 1:3, s Karvinou 1:1, na Slovácku 0:1). Následně ve třech soutěžních zápasech neprohrál, z Hradce Králové, který stejně jako Brno touží po postupu, si odvezl bod za remízu 2:2.

„Možná nás to uchlácholilo, ale v žádném z těch tří (druholigových) zápasů jsme soupeře nepřehrávali. Pouze jsme měli určité pasáže, které nám vyšly. Na podzim jsme odehráli lepší zápasy, co se týče základních atributů jako střely na branku, držení míče, rohové kopy. To není radostné zjištění. A pokud jsme si po přátelácích mysleli, že jsme připraveni dobře, tak se teď ukázalo něco jiného,“ podotkl.

Čísla v Brně hovořila o velké převaze domácích – vyhráli na střely na branku (10:0), i mimo ni (7:2). Kopali šestnáct rohů, ze kterých vstřelili první dva góly utkání. „Z fotbalového hlediska byla hra úvodních dvacet minut vcelku vyrovnaná. Domácí ale udeřili během chvíle ze dvou rohů, a to zápas rozhodlo. Už jsme se z toho nevzpamatovali. Sice jsme měli ještě dost času, abychom výsledek otočili. Dá se to. Ale to by kluci museli více bojovat,“ pokračoval kouč.

Habanec se pokoušel oživit hru v Brně změnami v sestavě. Ještě před pauzou poslal na trávník Kušníra s Valentou a po hodině hry Puchela, Vaňka a Machalíka. Poprvé využil nové pravidlo a vystřídal maximální počet hráčů.

„Vím, že se hraje špatně, když se nastupuje na hřiště za stavu 3:0 nebo 4:0. Trochu jsem čekal, že se někdo naštve, přitvrdí hru nebo seřve spoluhráče. Jenže všichni se kolem sebe jen koukali, kdo za to může. Porážku ale beru také na sebe. Ať už rozestavením, zvolenou sestavou, či následnými změnami. Všichni jsme totálně zklamali,“ řekl.

Trenér dodal, že chce do středečního zápasu s Vyšehradem zjistit, proč nastal takový propad. „Nechci nosit tři dny balvan na prsou, musíme to ze sebe dostat a od plic si vše vyříkat. Přejít to nelze a zajímají mě jejich názory. Únavu ale neberu, to je každý,“ podotkl.

Jeho vztek hráči na pondělním tréninku nepocítili. „Nemá smysl běhat kopečky, vyhánět je do lesa nebo železáren. Den po zápase musí být regenerační, aby ze sebe dostali únavu. Navíc ta je teď i psychická. Také o pokutách nepadlo ani slovo,“ dodal.

Složit reparát mohou jeho svěřenci už za dva dny. „Budu rád, když k zápasu přistoupíme od začátku diametrálně jinak. Nemyslím si, že je to hráčům jedno. S Vyšehradem musíme výpadek odčinit. Pevně doufám, že se to povede,“ uzavřel Svatopluk Habanec.

Brno – Třinec 5:0 (3:0)
Branky: 25. a 51. Růsek, 20. Přichystal, 38. Fousek, 85. Vintr.
Třinec: Chmiel – Omasta, Bedecs, Gáč, Janoščín (42. Kušnír) – Samiec (60. Vaněk), Steinhübel (42. Valenta) – Hlúpik, Weber (60. Puchel), Cienciala (60. Machalík) – Akulinin. Trenér: Habanec

 

Další zprávy z regionu