Fotbalisté zaskočili favorita a poprvé v sezoně vyhráli

Třinečtí fotbalisté vyplnili reprezentační přestávku dohráním dvou utkání, ve kterých získali čtyři body. Po přestřelce s Vlašimí (3:3) zaskočili Viktorii Žižkov (2:0), která se netají, že chce postoupit.

Jan Javůrek (v červeném) skóroval v každém z posledních tří zápasů a navrch přidal dvě přihrávky. Ilustrační foto: Petr Rubal

Úspěšný týden přinesl týmu první body v sezoně a přenechal poslední místo Vyšehradu. „Hlavně si moc cením výhry nad Žižkovem, který má jiné ambice. Ukázali jsme tím, že do soutěže patříme. Ještě tomu sice pořád něco chybí, ale předvedli jsme v Praze velmi dobrý výkon, taktický a bojovný. Z týmu jsem cítil nadšení, na hřišti kluci dobře komunikovali a hráli organizovaně, obětavě, s nasazením. Zaslouží si velkou pochvalu,“ uvedl třinecký trenér František Straka.

„Hlavně si moc cením výhry nad Žižkovem, který má jiné ambice. Ukázali jsme tím, že do soutěže patříme. Ještě tomu sice pořád něco chybí, ale předvedli jsme v Praze velmi dobrý výkon.“Třinecký trenér František Straka

Kouč uznal, že měli za bezbrankového stavu po půl hodině hry velké štěstí. Nejlepší střelec této sezony Diviš se po dlouhém nákopu za obranu dostal k míči, zbavil se gólmana Pastornického a poté před ním zívala prázdná branka. Domácí útočník ale z hranice šestnáctky přestřelil. „Byla to klíčová situace celého zápasu,“ podotkl.

Třinečtí hráči jinak soupeře do žádné další šance nepustili, Viktoria Žižkov dokonce nevyslala ani jednu přímou střelu na branku. Šlo o velký kontrast ve srovnání se zápasem s Vlašimí, po kterém si Straka stěžoval, že při bránění dělají dětinské chyby.

„Přiznám se, že se mi nelíbila stoperská dvojice. Ngimbiho jsem proto stáhnul, nahradil ho David Gáč, který odehrál výborný zápas. Vyvarovali jsme se také konečně individuálním chybám, až na tu jednu situaci, kterou jsme přežili,“ vysvětlil kouč.

Pod oba góly se podepsal Javůrek, jehož trenér posunul na pozici levého záložníka. Po jeho průniku otevřel skóre Attah v poslední minutě nastaveného času první půle. Po změně stran zvýšil Javůrek z penalty, kterou po faulu na Ciencialu proměnil suverénně střelou do protipohybu Švengra.

Třinec bez problémů vedení uhájil a v sedmém kole si připsal první výhru v sezoně. „Po zápase to v kabině vypadalo jako po vítězství v Lize mistrů,“ pousmál se Straka. „Když se dlouho nevyhrává, na týmu leží neskutečná deka. Zažil jsem to několikrát. Všichni jsme si uvědomovali, v jaké jsme situaci. Po závěrečném hvizdu se tak spustila lavina nadšení, je to důležitá výhra,“ dodal.

Jedním dechem ale podotkl, že vítězství nechce přeceňovat. „Nechceme stavět žádné vzdušné zámky. Vyhráli jsme pořád jen jedno utkání. Musíme jít krok za krokem a nepolevovat,“ uzavřel František Straka.

Žižkov – Třinec 0:2 (0:1)
Branky: 45. Attah, 62. Javůrek z pen. ČK: 90. Akulinin (Třinec)
Třinec: Pastornický – Celba, Gáč, Janoščín, Hýbl – Vaněk, (86. Foltyn), Habusta – Weber (86. Stáňa), Cienciala (75. Samiec), Javůrek (90. Ngimbi) – Attah (46. Akulinin).

Třinec – Vlašim 3:3 (2:2)
Branky: 18. Habusta, 32. Javůrek z pen., 75. Akulinin – 23. Červenka, 45. Broukal, 51. Kozel.
Třinec: Pastornický – Celba (64. Bolf), Ngimbi (58. Cienciala), Janoščín, Hýbl (76. Gáč) – Vaněk, Habusta – Stáňa (58. Akulinin), Weber, Javůrek – Attah (76. Zlatohlávek). Trenér: Straka.

 

Další zprávy z regionu