Fotbalistům začal pracovní den v šest ráno, Bedecs podstoupil operaci

Třineckým fotbalistům začal regenerační trénink den po domácí prohře 1:2 s Vyšehradem nezvykle brzy – v 6:00. A než se pustili do práce, vyslechli si ostrou kritiku od místopředsedy dozorčí rady klubu Bogdana Kožusznika.

Tento průnik Lukáše Ciencialy vedl k penaltě, ze které Třinec vyrovnal v utkání s Vyšehradem na 1:1. Foto: Petr Rubal

„Pořádně od plic nám vyčetl, že není spokojený zejména s výsledky a výkony v posledních dvou utkáních,“ uvedl třinecký trenér Svatopluk Habanec, jehož svěřenci v utkání s Vyšehradem neodčinili debakl 0:5 z Brna a v tabulce klesli na desátou příčku. „Nedivím se mu. I mně chyběly od hráčů v těchto zápasech větší emoce a nadšení. A když to nejde přirozeně, je potřeba tomu pomoct. Beru to jako dobrý krok,“ dodal.

„Nepochybuji, že máme navíc, než předvádíme. Pět bodů z šesti jarních zápasů je prostě málo.“ Třinecký trenér Svatopluk Habanec

Zůstalo u důrazné domluvy, k finančnímu postihu prozatím nedošlo. „Důležité je, abychom v každém utkání vydali ze sebe vše, co v nás je. Nepochybuji, že máme navíc, než předvádíme. Pět bodů z šesti jarních zápasů je prostě málo,“ podotkl kouč. Nestanovilo se ani žádné ultimátum, kolik bodů musí třinečtí hráči ve zbývajících osmi kolech získat. „Uděláme ale vše, abychom splnili cíl a skončili do osmého místa,“ pokračoval.

Trénink už probíhal standardním způsobem. „Výklus, strečink, posilovna. Kluci, kteří nehráli, měli přihrávková cvičení,“ popsal Habanec, jehož výkony týmu také trápí. „Uvědomujeme si, že herně to není tak, jak bychom si představovali. Po odchodu Filipa Kubaly, našeho nejlepšího střelce v podzimní části, jsme nevstřelili v šesti zápasech gól ze hry. Pouze jsme se prosadili ze standardek. To je alarmující. Jsme zbrklí v koncovce, lopotně se dostáváme šancí a zamyslet bychom se také měli, jak řešíme předfinální fázi. To je alfou a omegou, jak vstřelit gól. V Hradci jsme sice hráli obstojně (remíza 2:2), ale jinak se trochu hledáme,“ přiznal.

Patrné to bylo i v utkání s Vyšehradem. „Mají podobně složený mančaft jako my s osobnostmi, které hrály ligu (Jablonský, Nitrianský, Černý). I tak jsem čekal výhru, ale hráli jsme jen po šestnáctku. Stoprocentní šance jsme si vytvořili pouze tři, a to mezi ně počítám i penaltu. Nemůžu však říci, že by to někdo odflákl nebo se mu nechtělo. Všechny nás štve, že jsme doma prohráli,“ řekl kouč k zápasu.

Soupeř měl také o motivaci postaráno. Hrál poprvé pod novým trenérem a už v desáté minutě se ujal vedení trefou Tomáše Čvančary, třetího nejlepšího střelce v soutěži. Brzy poté přišla další rána – hrací plochu opustil na nosítkách stoper Imrich Bedecs a od další pohromy ještě zachránil Třinec výborným zákrokem František Chmiel.

Skóre naši hráči vyrovnali ještě před přestávkou. Po průniku Lukáše Ciencialy zastavil střelu Christiana Steinhübla ve vápně rukou Marek Kodr a penaltu proměnil Jiří Valenta. Ze stejné situace ale hosté v 75. minutě rozhodli. Faulu Jiřího Janoščína v pokutovém území sice předcházel rychle zahraný aut, při kterém byly na hřišti na chvíli dva míče, ale trenér si na to nestěžoval. Stejně tak ani na zákrok v nastavení na Ciencialu, který se dožadoval penalty.

„Můžeme v obou situacích hledat výmluvu, ale nechci. Máme si vytvořit osm brankových příležitostí, dát z nich góly a potom bychom se tímhle nemuseli zabývat,“ podotkl. Po gólu zejména volaly zejména šance Filipa Hlúpika za stavu 1:1 a Leonida Akulinina v závěrečném tlaku a snaze o vyrovnání.

Vrásky na čele mu přidělaly i vážnost zranění dvou hráčů. „Jirka Adamuška má přetržené postranní vazy v koleni, a to ještě nevíme, jak je na tom křížový vaz. Imrich Bedecs podstoupil po utkání s Vyšehradem operaci, pochroumal si v zápase čéšku. U obou předpokládáme, že zůstanou mimo hru okolo půl roku. To jsou hodně špatné zprávy, budeme bojovat i za ně,“ uzavřel Svatopluk Habanec.

Třinec – Vyšehrad 1:2 (1:1)
Branky:
30. Valenta z pen. – 10. Čvančara, 76. Nitrianský z pen.
Třinec: Chmiel – Kušnír, Bedecs (18. Omasta), Gáč, Janoščín – Machalík (60. Weber), J. Valenta – Hlúpik, Steinhübel (81. Wojnar), Cienciala – Akulinin. Trenér: Habanec.

Další zprávy z regionu