Fotbalové soutěže amatérů se už letos nerozjedou

Fotbalové soutěže od třetí ligy níže už letos neodehrají žádný mistrovský zápas. O přerušení rozhodl výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Krajské soutěže měly končit tento a příští víkend, nestihlo se odehrát čtyři až pět kol.

Jablunkov (v modrém) na podzim ani jednou nevyhrál. Foto: ba

„Myslím si, že to byla jediná možnost. Zejména s ohledem na to, v jakém se nacházíme termínu,“ uvedl předseda FAČR Martin Malík.

„Myslím si, že to byla jediná možnost. Zejména s ohledem na to, v jakém se nacházíme termínu.“ Předseda FAČR Martin Malík

Rozhodnutí asociace regionální týmy nepřekvapilo. „Se všemi trenéry, se kterými jsem v poslední době mluvil, tak každý čekal, že si už letos nezahrajeme. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by předpokládal opak. Navíc bych řekl, že začátek a polovina listopadu je i strop, kdy je únosné ještě hrát. Počasí už poté fotbalu nepřeje,“ uvedl trenér Jablunkova Radek Fazekaš.

Poslední zápas týmy odehrály před třemi týdny, v minulých dvou už nemohli ani společně trénovat. „Přišli jsme o víkendovou radost, ale čekal jsem to. Zdraví je důležitější, i když pohyb a sport taky podporuje imunitu. Stejné rozhodnutí ale udělali i na jaře, a ať se nám líbí, nebo ne, musíme ho respektovat. Pořád je lepší, když se soutěž přeruší a dohraje na lepších terénech na jaře. Naštěstí jsme nestihli jen čtyři kola,“ doplnil trenér Smilovic Jakub Štvrtňa.

Nižší fotbalové soutěže mají za sebou zvláštní rok 2020. Na jaře neodehrály týmy žádný mistrovský zápas a sezona byla anulována. Na podzim se zvládly dvě třetiny hracího rozpisu. Štvrtňa nadhodil i svůj pohled, jakým způsobem měsíční manko dohnat.

„Asi nikdo teď neví, jak to bude vypadat. Podle mě by byl ideální scénář, kdyby se začala jarní část o dva týdny dříve a hrálo se na umělkách, na nich stejně podstupujeme zimní přípravu i se zápasy. Nebyl by to nezvyk. Sezonu bych protáhl o další dva týdny, rozhodně bych nevsouval kola během pracovního týdne. To vám vypadne čtyři pět hráčů ze základu a máte úplně jiný tým,“ dodal Štvrtňa.

Jablunkov je poslední a přeje si, aby se na jaře odehrálo co nejvíc
Na první pohled se zdá, že by přerušení soutěže mohlo přijít vhod Jablunkovu a Mostům. Oba týmy v úvodních devíti kolech nevyhrály, ve svých soutěžích jsou poslední. Jablunkov uzavírá s dvěma body I. A třídu, Mosty jsou s jedním bodem poslední v I. B třídě.

„Z jedné strany je to výhoda. Na klucích ležela deka, pauza se hodí. Můžou za tu dobu zapomenout na výsledky a začneme takzvaně od nuly. Na druhou stranu bychom potřebovali, aby se odehrálo co nejvíce zápasů. Pokud by na jaře přišla další vlna a měla by se odehrát jen zbývající čtyři kola z první poloviny soutěže, aby byly výsledky platné, tak jsme v problémech,“ uvedl trenér Radek Fazekaš.

V nelichotivé situaci jsou i v Nýdku, který má jen o bod více než Mosty. Český Těšín je v krajském přeboru taky až předposlední.

Více se dočtete na celé straně v aktuálním vydání Třineckého hutníku, ve kterém přinášíme ohlasy i z dalších týmů.

Další zprávy z regionu