Fotbalový trh se uzavřel. Třinec získal útočníka, stoper nepřišel

Třinecký fotbalový klub dotáhl v posledních dnech před uzávěrkou přestupů příchod záložníka Matyáše Buneše z Bohemians. S Baníkem Ostrava se dohodl na hostování útočníka Muhameda Tijaniho a záložníka Lukáše Ciencialy.

Nigérijský útočník Muhamad Tijani (uprostřed) už v Třinci působil na podzim 2019. Archivní foto: Petr Rubal

Buneš je v týmu od začátku ledna a uspěl jako jediný hráč, jehož Třinec v zimní přípravě zkoušel. „Je to technický hráč, chytrý. Umí dát hře myšlenku, má kvalitní finální přihrávku. Připomíná mi Jirku Kateřiňáka, kterému se u nás dařilo během hostování z Mladé Boleslavi. Navíc mě zaujalo, jak pracovitý je. Touha něco dokázat a makat na sobě mi občas u mladých fotbalistů schází, ale jemu to nechybí. Pořád je mladý, má jen 22 let. Věřím, že nám pomůže a že ještě v kariéře něco dokáže,“ uvedl sportovní ředitel FK Fotbal Třinec Marek Čelůstka na adresu Buneše, který strávil i rok v dorostu Slavie.

„Sice jsme ve finále nepřivedli žádného stopera, jak jsme chtěli, ale nevadí. Zkoušeli jsme na této pozici naše záložníky. Vaněk a hlavně Foltyn obstáli. Nemám strach. Důležité také je, že pokračuje Cienciala a že přišel Tijani. Zaujal mě i Buneš. S kádrem jsem spokojený.“Sportovní ředitel Marek Čelůstka

Tijani už v Třinci působil na podzim 2019. Dvacetiletý nigérijský útočník tehdy nastoupil v deseti utkáních, většinou jako střídající hráč, a neskóroval. Před touto sezonou ale na sebe upozornil ve vzájemném přátelském utkání Třince s Baníkem, když v dresu soupeře dal dvě branky.

„Má teď mnohem větší sebevědomí, skóroval na podzim i v lize. Neříkám, že je to útočník číslo jedna a že bude v základu. To už záleží na jeho výkonech a rozhodnutí trenéra. Očekávám ale, že v útoku pozvedne konkurenci a vytvoří tlak na místo. Chce i dokázat, že má na ligu. Věřím, že nám pomůže. Zvláště když oba naše útočníky trápí v průběhu přípravy zdravotní problémy,“ pokračoval.

Cienciala bude v Třinci pokračovat už jako hráč Baníku, kam před měsícem přestoupil.

Třinec nenašel pouze vhodný typ na post stopera. Minulý týden zkoušeli Petera Kleščíka, který na podzim odehrál sedm zápasů za prvoligovou Příbram. Dlouhé roky hrál i v Trenčíně. „Po třech dnech jsme došli k závěru, že by nebyl takovou oporou, jak jsme si představovali. Pomůžeme si z vlastních zdrojů,“ dodal.

Obměna kádru je nyní u konce. Třinec neprodloužil po podzimní části hostování s brankářem Jiřím Ciupou, stoperem Martinem Ngimbim a záložníkem Tomášem Zlatohlávkem. Šlo o hráče širšího kádru. Přišli Buneš a Tijani.

„Naším záměrem bylo udržet kádr a to se povedlo,“ těšilo Čelůstku. „Sice jsme ve finále nepřivedli žádného stopera, jak jsme chtěli, ale nevadí. Zkoušeli jsme na této pozici naše záložníky. Vaněk a hlavně Foltyn obstáli. Nemám strach. Důležité také je, že pokračuje Cienciala a že přišel Tijani. Zaujal mě i Buneš. S kádrem jsem spokojený,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu