Gale předvedl na Beskydské laťce světový výkon, Sajdoková překvapila

Beskydskou laťku vyhráli slušnými výkony Tom Gale a Iryna Geraščenková. Brit překonal na výškařském mítinku 230 centimetrů, vítězka svedla s Julií Čumačenkovou napínavý souboj. Obě zdolaly 192, jejich duel rozhodl počet oprav.

Loňský ročník vyhrál Tom Gale výkonem 230 centimetrů. Mítink sledovalo přes čtyři tisíce lidí. Archivní foto ba

„Ve srovnání s minulým ročníkem jsem o dost spokojenější. Ženy skákaly přes 190 a mužská část vyvrcholila úspěšným skokem na 230. Za takovou překonanou výšku je každý mítink rád a kvalitních výkonů jsme viděli více. Přišlo také přes čtyři tisíce lidí. Bylo to super,“ uvedl ředitel závodu Stanislav Sajdok mladší.

„Jsem strašně šťastná. Nechtěla jsem zklamat diváky a ani Třinec. Přála jsem si, ať přeskočím laťku na úrovni mého osobáku.“Třinecká výškařka Bára Sajdoková

Beskydská laťka přitom začala špatnou zprávou. Největší favoritka Kamila Lićwinková si při rozcvičování natáhla lýtkový sval a pár dní před závodem se zranil i obhájce loňského prvenství Luis Joel Castro Rivera. Oba se divákům omlouvali přímo ve Werk Areně. „Posledně se mi tu skákalo úžasně, ale mám lehký problém s Achilovkou a potřebuju nohu šetřit. Je mi to líto,“ řekl Castro Rivera.

V čele ho vystřídal Gale, který si v Třinci vytvořil nový osobní rekord. „Překvapený z výkonu nejsem. V přípravě jsem dřel a před týdnem jsem už přeskočil 228. Věděl jsem, že můžu zvládnout ještě více,“ uvedl Gale, který zvládl 230 na třetí pokus za potlesku diváků ve stoje. „Hodně mi pomohli. Byli neuvěřitelní, fenomenální. Atmosféra je tu úžasná, takových mítinků je jen pár. Je to teď tady moje druhé nejoblíbenější místo,“ liboval si.

Skvělou formu prokazovali také Jamal Wilson a Sylwester Bednarek. Soutěží procházeli bez zaváhání až do výšky 227, která se jim ale stala osudnou a skončili na děleném druhém místě.

Geraščenková přeskočila na rozdíl od Čumačenkové 192 centimetrů na poprvé a to rozhodlo o jejím prvenství. Do té doby měly obě ukrajinské výškařky shodný zápis a zachránily se posledním možným pokusem na 190. Třetí skončila Tynita Butts Townsendová.

Spokojeností zářila třinecká výškařka Bára Sajdoková, která v premiérové účasti v soutěž žen na Beskydské laťce atakovala osobní rekord (186). Zejména druhým pokusem na 187 byla blízko a výkonem 184 skončila pátá. Za sebou nechala i Světlanu Radzivilovou, dvanáctou z posledního mistrovství světa.

Sajdoková začala na 165 a poprvé opravovala až na výšce 184, kterou skočila na poslední možný pokus. „Jsem strašně šťastná. Nechtěla jsem zklamat diváky a ani Třinec. Přála jsem si, ať přeskočím laťku na úrovni mého osobáku,“ uvedla osmnáctiletá atletka, kterou od letošního roku vede její bratr Stanislav. Ten odhadoval, že by mohla skončit v polovině startovního pole. „Upřímně, nechtěla jsem být poslední a předposlední, ale nečekala jsem, že budu tak vysoko. Mile mě to překvapilo,“ dodala.

Vystoupení mezi oběma soutěžemi zpestřilo vystoupení Lake Malawi i vyhlášení nejlepších třineckých atletů minulého roku. Gratuloval jim i světový rekordman ve skoku do výšky Javier Sotomayor, speciální host mítinku. „Bylo úžasné, že nám gratulovala taková osobnost. Trochu jsem se klepala,“ přiznala Sajdoková. „K mému výkonu neříkal nic. Asi ani nevěděl, že jsem skákala. Ale bylo vidět, že má radost, že je tu s námi,“ dodala.

Výsledky:
Muži: 1. Gale (230), 2. Bednarek a Wilson (oba 224), 4. Zhang a Rivera, 6. Sawe (všichni 220), 7. Molleya a Baker, 9. Bahník, 10. Bubeník (všichni 215), 11. Thomas, 12. Heindl (oba 210).
Ženy: 1. Geraščenková, 2. Čumačenková (obě 192), 3. Butts-Townsendová (187), 4. Spencerová, 5. Sajdoková, 6. Fredericková (všechny 184), 7. Krejčiříková a Radzivilová (obě 180), 9. Rogan, 10. Vukovičová a Dušanová (všechny 175).

Další zprávy z regionu