Geraščenko vyhrála Beskydskou laťku, Townsend zkoušel světový rekord

Luis Enrique Zayas a Iryna Geraščenko zvítězili v letošním ročníku Beskydské laťky. Zhruba tři tisíce lidí byly ve Werk Areně svědky útoku na paralympijský rekord (216), Roderick Townsend shodil laťku ve dvou ze tří pokusů velmi těsně.

Iryna Geraščenko obhájila na Beskydské laťce vítězství z posledního ročníku. Foto: ba

Polovina startovního pole mužů překonala 220 centimetrů, trojici nejlepších určila další výška (223). Zayas se jako jediný přenesl přes 226. Druhý skončil Edgar Rivera, třetí Thomas Carmoy. „Jsem spokojený, 226 je docela slušný výkon a 230 už mám celkem blízko. Závod byl skvělý, atmosféra taky. Moc jsem se bavil,“ řekl Zayas.

„Jsem spokojený. Laťka měla grády, nebyla nouze o napínavé situace. Viděli jsme dobré souboje, úspěšné třetí pokusy. Závod splnil, co jsem očekával.“Stanislav Sajdok ml.

Geraščenko vyhrála výkonem 190 centimetrů a obhájila triumf z posledního ročníku. Dělené druhé místo obsadily Maria Vukovič a Julia Čumačenko. Všechny tři závodnice zdolávaly laťku až do výšky 187 napoprvé, na další ale uspěla už jen Geraščenko. Ukrajinská závodnice potvrdila vítězstvím výbornou formu, v každém z letošních pěti startů překonala 190 centimetrů.

„Moc nechybělo, abych tu zvládla i 195 centimetrů. Už jsem byla trochu unavená, protože jsem v posledních dnech absolvovala více závodů. Ale 190 je taky dobré. Děkuju za podporu, ráda se zase vrátím,“ pronesla Geraščenko, která je pravidelnou účastnicí třineckého mítinku.

Beskydská laťka se konala po tříleté odmlce. „Jsem spokojený. Laťka měla grády, nebyla nouze o napínavé situace. Viděli jsme dobré souboje, úspěšné třetí pokusy. Závod splnil, co jsem očekával,“ uvedl ředitel Beskydské laťky Stanislav Sajdok mladší. „Všichni bychom si přáli, aby byly výkony o pár centimetrů výše. Ale taková je situace. Ani ve světě se neskáče moc vysoko a vše vynahradila atmosféra. Diváci tomu hodně pomohli, závodnici se snažili udělat show. Věřím, že si všichni mítink užili.“

Chválil výkon Townsenda, který ale nakonec nevylepšil svůj světový rekord. „Jsem rád, že se o něj vůbec pokoušel. Hodně mě překvapil. Vypadal velice dobře ve srovnání s Hustopečemi, kde jsem ho viděl. Fakt moc nescházelo. I holky shazovaly 190 velice těsně. Je to škoda, mohli jsme vidět ještě více pokusů. Měli jsme i trochu smůlu,“ pokračoval.

Ani jednomu z českých zástupců se nedařilo. Jan Štefela skočil 211 a Michaela Hrubá 175. „Mluvil jsem s Jardou Bábou. Mrzelo ho, že jeho svěřenci neskočili více,“ řekl Sajdok. „Honza se moc necítil. Po závodě v Hustopečích říkal, že je unavený a že se nedostal do formy. Ale požádal jsem ho, abychom měli Čecha v soutěži. Míša skákala na základních výškách krásně a s velkou rezervou, mohla se dostat k 185. Asi ji zradila technika. Ale je to jen sport. Z vlastní zkušenosti vím, jak je výška ošidná.“

Výsledky:
Muži: 1. Zayas (226), 2. Rivera, 3. Carmoy (oba 223), 4. Amels, 5. Portillo (oba 220), 6. Clarke-Khan (216), 7. Raats, Štefela, 9. Townsend (všichni 211), 10. Ruffini (206, zkoušel osobní rekord)
Ženy: 1. Geraščenko (190), 2. Vukovič, Čumačenko (obě 187), 4. Tabašnyk, Baikštyté (184), 6. Furlani, 7. Lällä (obě 180), 8. Hrubá, 9. Forman, 10. Christogeorgou (všechny 175).

Další zprávy z regionu