Gornému prospěl návrat domů a vyniká

Jakub Gorný neměl na mistrovství ČR do 20 let ve váze do 105 kg konkurenci. Český mládežnický reprezentant si vytvořil nové osobní rekordy, když zvedl v trhu 148 kg a v nadhozu 178 kg a připsal si už dvanáctý titul.

Trenér Jan Cymorek se svěřenci, kteří na MČR do 20 let získali medaili - Jakub Gorný, Darja Supiková a Denisa Gorzolková (vpravo). Foto: archiv D. Gorzolkové

Talentovaný vzpěrač si připsal 361 sinclairových bodů a stal se i absolutním vítězem napříč všemi váhovými kategoriemi. „Je to výkon na úrovni,“ těšilo Gorného. „Sedlo mi to. Vstával jsem sice ve čtyři, na závody jsme jeli do Boskovic, ale od rána jsem cítil, že budu mít dobrý den. Poznám to podle těla, které je nažhavené, a jakoby říkalo: „Dejte mi činku, chci trhat.“ Jakmile mám tyto stavy, většinou to bývá dobré. V závodech se mi pak povedly základní pokusy a mohl jsem riskovat,“ dodal.

Z výsledku má devatenáctiletý vzpěrač o to větší radost, že v závěru minulého roku stagnoval. Podle jeho slov mu neprospěl přesun do Olympu Praha, kde dostal smlouvu a kde se koncentrují v Centru sportu Ministerstva vnitra nejlepší čeští sportovci. Gorný zde vydržel tři měsíce.

„Nezlepšoval jsem se, spíše šly mé výkony dolů. Sice mi vysvětlovali, že dvoufázové tréninky se ve výsledcích projeví později, ale viděl jsem kolem sebe vzpěrače, kteří dlouhodobě podávali stejné výkony. Úplně jsem jejich slovům nevěřil a mým snem je získat jednou medaili na ME nebo MS. Ani finanční podmínky nebyly nejlepší. Když jsem si vše sečetl, rozhodl jsem se vrátil zpět do Třince. Tady mi to vyhovuje, domácí prostředí dělá hodně,“ vysvětlil.

„Od rána jsem cítil, že budu mít dobrý den. Poznám to podle těla, které je nažhavené, a jakoby říkalo: Dejte mi činku, chci trhat.“Jakub Gorný o nových osobních rekordech, který si vytvořil na MČR do 20 let

Gorný je držitelem českých rekordů do 17 let ve váze do 94 kg. Jeho nová maxima, která si vytvořil uplynulý víkend, jsou na úrovni českých rekordů do 20 let ve váze do 94 kg, ale třinecký závodník se už posunul o jednu hmotnostní kategorii výše.

„Začalo mi více chutnat,“ rozesmál se. „Když se snažím shodit, ubere mi to na výkonu. I proto bylo ME v Albánii propadákem. Teď mám okolo 98 kg, chvilkami i metrák a šel jsem i výsledkově nahoru. Už jsem trhnul i 155 kg a v nadhozu jsem také zvedl 180 kg. Zřejmě už v této váze zůstanu. Ale kdo ví, co se stane s mým tělem, když ještě zlepším stravu,“ dodal.

Na co by jeho poslední výkony mohly stačit na mistrovství světa, na kterém startuje začátkem července, netuší. „Budu na něm závodit poprvé, nemám úplně přehled. Ale věřím, že mi bude gradovat forma a že se ještě zlepším. Ono není všechno ideální. Ještě před týdnem jsem zvládl na závodech jen základní pokusy (143+170). Ale budu makat, abych dopadl co nejlépe,“ řekl Gorný.

Potěšilo ho také, jak si vedla na MČR do 20 let i jeho přítelkyně Denisa Gorzolková. Také získala titul výkonem 60 kg + 87 kg. „Na to, že začala pozdě, si vede velmi dobře. Talent rozhodně má,“ uzavřel.

Skvěle načasovaly formu i další dvě třinecké vzpěračky, které rovněž překonaly své dosavadní rekordy. Darja Supiková (49 kg +58 kg) obsadila druhé místo. Patnáctiletá Klára Klabalová (46 kg + 57 kg) skončila pátá.

 

Další zprávy z regionu