Gorný je mistrem ČR ve vzpírání, poprvé pojede na mužské MS

Vzpěrač Jakub Gorný suverénně získal na mužském mistrovství ČR titul ve váze do 102 kilogramů. Zaměstnanec TŽ zdolal v trhu v osobním rekordu 152 kg a v nadhozu 180 kg. Výkony potvrdil oprávněnost nominace na MS dospělých.

Jakub Gorný se svým trenérem Janem Cymorkem po vítězství na MČR mužů. Foto: Oddíl

„Spokojený jsem moc. Škoda druhého pokusu v trhu, kdyby mi vyšel, mohli jsme se ve třetím pokoušet o český rekord (157 kg). V nadhozu mi poslední dobou stagnujou nohy, ale oba výkony jsou velmi slušné,“ řekl Gorný.

Ve výsledcích předčil dokonce o pět kilogramů i dlouholetého reprezentanta Jiřího Gasiora, který startoval v hmotnostní kategorii do 109 kg. „Bývá to můj soupeř, ale utekl do vyšší váhy. Je v reprezentaci osm roků, má profesionální smlouvu a může se čistě soustředit na vzpírání, zatímco já pracuju v TŽ na směny. K ruce má i reprezentačního trenéra, přesto jsem zvedl vyšší váhy. Je to ke zlaté medaili krásný bonus,“ těšilo 23letého svěřence Jana Cymorka.

O kvalitě Gorného výsledku svědčí i přepočet jeho výkonů na sinclairovy body (365,7). V této tabulce byl napříč všemi kategoriemi třetí. „Porazil jsem například i Pepu Koláře, to je další reprezentant. Je to také hezký skalp. S Gasiorem patří ke špičce českého vzpírání,“ pokračoval.

Gorný se také poprvé nominoval na mužské MS, které se uskuteční v prosinci v Taškentu. „Znám to tam, už jsme ve stejném městě zúčastnil MS do 23 let a skončil jsem tehdy devátý. Přiznám se, že ale nominaci beru s rozpaky. Na jednu jsem rád, že se můžu zúčastnit takové akce. Ale taky si říkám, co tam budu dělat. Mezi mnou a světovou špičkou je velký rozdíl a předpokládám, že budu na konci startovního pole. Ještě musím hodně makat a byl bych raději, kdybych měl více času na přípravu. Třeba i půl roku,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu