Gorný skončil šestý na ME, příští rok chce přivézt medaili

Třinecký vzpěrač Jakub Gorný skončil šestý na mistrovství Evropy do 23 let ve váze do 109 kilogramů. Český reprezentant si dokonce vylepšil osobní rekord v nadhozu na 182 kilogramů, v trhu zvedl 147 kilogramů.

Jakub Gorný si na ME vytvořil nový rekord v nadhozu. Má hodnotu 182 kilogramů. Foto: archiv J. Gorného

„Jsem spokojený víc než dost, i když je škoda, že jsem v trhu zůstal na základu. Už jsem dával v tréninku ze stojánku 161 kilo, ale v posledních týdnech mě limitoval zdravotní stav a trochu se zkazila technika. Silově jsem se ale cítil velmi dobře a výkon v nadhozu je skvělý, vytvořil jsem tím nový český rekord. I reprezentační trenér (Ivanič) mě chválil a říkal, že je spokojený,“ řekl Gorný.

„Silově jsem se cítil velmi dobře a výkon v nadhozu je skvělý, vytvořil jsem tím nový český rekord.“Třinecký vzpěrač Jakub Gorný

Třinecký vzpěrač zaostal jen o jeden kilogram za svým nejlepším dvojbojem kariéry (150 + 180), který předvedl loni na juniorském mistrovství světa, kde skončil devátý. Loňský podzim ho ale zbrzdilo zranění kolene.

„Tři měsíce jsem byl mimo a kvůli zranění jsem bohužel přišel na jaře o začínající část kvalifikace na olympiádu v Tokiu. Teď už je to pasé. Poslední příležitost jsem měl na ME mužů v dubnu, ale neměl jsem ještě patřičnou výkonnost. To jsem teprve začínal naplno se vzpěračskými tréninky, dával jsem tak v trhu 120,130 a v nadhozu 160. S tím bych neměl šanci,“ vysvětlil.

Cíle má ale stále velké. „V prvé řadě jsem rád, že jsem zpátky a že můžu dělat sport, který miluji. Těší mě, že se mi teď na ME povedlo prodat na sto procent, co jsem natrénoval. Cítím se dobře a příští rok se chci na ME do 23 let porvat o placku,“ podotkl.

Letos mu chybělo na bronz třicet kilo. „Byl jsem tu jedním z nejmladších. Měl jsem za sebou jen čtyři závody, těch pokusů bych v závodech potřeboval více, abych si byl jistější. Také vím, že mám pořád v trhu i nadhozu rezervy a výkony, za které se dávají medaile, zase nejsou tak extrémní. V hlavě se nastavím tak, že ji chci a půjdu si za tím,“ uzavřel Jakub Gorný.

 

Další zprávy z regionu