Grycz je juniorským mistrem světa

Marek Grycz se s Martinem Vlachem stal juniorským mistrem světa v moderním pětiboji ve dvoučlenných štafetách. Česká dvojice zvítězila o sedm sekund, i když do závěrečné disciplíny šla ze třetího místa a mankem téměř čtvrt minuty.

Marek Grycz (vlevo) s Martinem Vlachem po doběhu do cíle. Foto: Filip Komorous

„Je to krásný, nepopsatelný pocit,“ přibližoval se dojmy Grycz. Zlomili také prokletí druhých míst, loni i předloni získali spolu ve štafetách na ME juniorů stříbro. „Závod se nám povedl. Je to naše poslední sezona mezi juniory a v podstatě jsme tři roky směřovali přípravu k tomuhle vrcholu. Máme neskutečnou radost, že to klaplo,“ pokračoval.

Česká dvojice patřila do úzkého kruhu kandidátů na zlato, podle umístění ve světovém žebříčku juniorů i největší. Grycz je v něm druhý, Vlach osmý. A od počátku svou roli naplňovali. V plavání si vytvořili oba osobní rekordy a po excelentním šermu, ve kterém vyhráli 23 z 32 soubojů, se vyhoupli na první příčku.

„Říkal mi, že je skoro v šoku z mého výkonu v šermu.“Marek Grycz o gratulaci od Davida Svobody, olympijského vítěze

„Martin měl bilanci 9:7 a já 14:2. Srovnatelně jsem šermoval ještě loni na mistrovství Evropy (kde vyhrál titul), kde jsem vyhrál 29 z 35 soubojů. To jsou dva extrémy, ale dobře načasované,“ pousmál se. „Určitě mi právě v šermu pomohlo, že prakticky celou letošní sezonu závodím mezi muži. Jsou rychlejší, silnější, zkušenější. Je to jiná úroveň. Těžil jsem z toho,“ dodal.

Zklamání ale nastalo po parkuru. Zatímco Vlach zajel bezchybnou jízdu, Grycz shodil čtyři z osmi překážek. „To je hodně,“ přiznal člen bystřického oddílu moderního pětiboje. „Byli jsme i trošku naštvaní, protože jsme to měli rozjeté fantasticky. Ale vylosoval jsem si těžkého koně, hodně shazoval. Nejsem si vědom, že jsem udělal něco špatně. Ale nebyl to průšvih. Byli jsme třetí a dvanáct sekund není moc. Zvláště, když je Martin v kombi skvělý,“ dodal.

Grycz na svém úseku předběhl druhého Itala, Vlach je dostal na první místo před Jižní Koreu 400 metrů před cílem. „Věřil jsem mu,“ řekl Grycz. „Před závodem jsme si přáli placku, tajně doufali ve zlato. Je to super, o to krásnější, že jsme závodili doma (Kladno). Gratuloval nám i David Svoboda. Od olympijského vítěze to vždy potěší. Říkal mi, že je skoro v šoku z mého výkonu v šermu,“ pousmál se.

Juniorské mistrovství světa nekončí. Marek Grycz ještě bude v individuálním závodu obhajovat stříbrnou medaili. „Určitě se nespokojím s tím, že už mám titul. Půjdu do toho naplno,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu