Grycz proháněl světovou elitu. Začala mu olympijská kvalifikace

Grycz skončil čtrnáctý na mistrovství světa dospělých v moderním pětiboji. Z českých závodníků skončil nejvýše a umístění považuje za největší úspěch kariéry, přestože má ve sbírce titul juniorského mistra Evropy.

Marek Grycz se v závěru roku 2019 stal v moderním pětiboji i mistrem Evropy do 24 let. Archivní foto: Filip Komorous

„Šlo o vyvrcholení sezony. Celá příprava směřovala k tomuhle závodu a jsem moc spokojený, jak jsem dopadl. Čtrnácté místo asi nezní tak skvěle, ale řadím ho výše i v porovnání se zlatem z MEJ či stříbrem z MSJ z individuálních závodů. Přece jen konkurence v dospělých je obrovská a zvlášť na MS, kde všichni nejlepší pětibojaři světa ladí formu právě na tento závod,“ vysvětlil Grycz, který se připravuje ve Sportovním centru v Bystřici.

„Ukázal jsem, že dokážu závodit s absolutní světovou špičkou a porazit i všechny české závodníky.“Moderní pětibojař Marek Grycz

První tři disciplíny mu vyšly podle jeho slov skvěle. V šermu dosáhl kladné bilance 18 výher a 17 proher, zaplaval třetí nejrychlejší čas ze všech finalistů (1:59,81) a v jízdě na koni shodil jen jednu překážku. V závěrečném kombi (běh a střelba) ale klesl z desátého na čtrnácté místo.

Na elitní desítku mu chybělo pět bodů. „Měl jsem trochu smůlu ve střelbě. Celkem jsem netrefil osm ran a pět z nich mělo hodnotu 7.2, 7.1 nebo 7.0. Přitom zásah do černého se počítá až od 7.3, takže u pěti ran rozhodly opravdu milimetry. Těžko si můžu vyčítat, že jsem měl něco udělat lépe. A právě tam chybí body, které by mě posunuly do TOP 10,“ pokračoval.

Letos začala kvalifikace na olympijské hry. Šanci má

Čtrnácté místo Marka Grycze z mistrovství světa nemá přímo vliv na olympijskou nominaci na hry v Tokiu, které se konají příští rok. „Ukázal jsem ale, že dokážu závodit s absolutní světovou špičkou a porazit i všechny české závodníky,“ těšilo Grycze.

Česká republika má zatím vybojované jedno místo na olympijské hry. „Dá se ale předpokládat, že během další sezony získáme i druhé. Pak bude záležet, koho český svaz moderního pětiboje nominuje. Bude se rozhodovat mezi mnou, Martinem Vlachem a Honzou Kufem. Bude to hrozně těžké, protože kluci jsou opravdu dobří. Myslím si, že rozhodne příští sezona, jakou kdo bude mít formu a jaké výsledky předvede,“ dodal.

Čerstvě dvaadvacetiletý závodník se v první úplné sezoně mezi muži rychle adaptoval na úroveň dospělých – letos obsadil devátou příčku v závodu Světového poháru v Sofii.

 

Další zprávy z regionu