Grycz se zapsal do historie českého moderního pětiboje

Marek Grycz je v historii českého moderního pětiboje prvním závodníkem, který získal čtyřikrát v řadě titul juniorského mistra ČR. V cestě za dalším triumfem ho nezastavily ani trable se zbraní.

Marek Grycz září spokojeností. Ve spolupráci s Ivem Konvičkou (vpravo) sbírají úspěchy. Foto: archiv M. Grycze

„Je to unikát, něco výjimečného. První titul získal ještě v době, kdy mezi juniory věkem nepatřil. V minulosti vyhrával každým rokem někdo jiný, ale Marek ho dokázal opakovaně obhajovat. A to není v tomhle sportu vůbec jednoduché,“ řekl trenér Ivo Konvička.

I když v závěrečném kombi (běh a střelba) se jeho náskok ztenčil. „Udělal jsem chybu, že jsem nechal svou pistoli ležet na sluníčku. Přehřála se a v závodě pálila silnější laserové paprsky, než je hodnota, kterou terč dokáže snímat. Proto se mi devětkrát stalo, že terč mou ránu vůbec nezachytil a musel jsem ji opakovat. Ztratil jsem tu opravdu hodně, protože každá střela mi trvá dvě sekundy. Navíc i člověk trochu znejistí, co se děje,“ vysvětlil Grycz.

„Udělal jsem chybu, že jsem nechal svou pistoli ležet na sluníčku. Přehřála se a v závodě pálila silnější laserové paprsky, než je hodnota, kterou terč dokáže snímat.“Marek Grycz ztratil na střelnici hodně času

I proto vyhrál jen o 24 bodů před Lukášem Svěchotou, zatímco loni ovládl závod s náskokem 76 bodů. „Je to pořád hodně. Rozdíl byl ale nižší ještě z jednoho důvodu. Nešel jsem některé disciplíny úplně naplno kvůli termínové kolizi se Světovým pohárem mužů, jehož kvalifikace startuje v pátek. Bral jsem proto závod spíše jako přípravu, ale zároveň jsem nechtěl mistrovství ČR vynechat,“ pokračoval.

Grycz se šetřil hlavně v plavání (2:05,52) a běhu (kombi za 11:41,84). „Nechal jsem si v nich relativně velkou rezervu. V plavání bych byl schopný zaplavat asi o čtyři vteřiny rychleji, což je osm bodů, a v běhu odhaduju, že jsem nechal dalších deset až patnáct sekund (10 až 15 bodů). V šermu jsem potvrdil vysokou výkonnost, bilance 31 výher a 11 proher je výborná. Na koni jsem taky předvedl slušnou jízdu. Jsem velmi spokojený, z výkonů mám větší radost než z vítězství,“ pousmál se.

Podotkl také, že o motivaci pro mistrovství ČR má vždy postaráno. „Koná se v rámci mezinárodního závodu, Memoriálu Milana Kadlece, a sjede se vždy kvalitní konkurence. Abych se prosadil, musím podat dobrý výkon. A letos jsem skončil třetí, jsem spokojený,“ uvedl Marek Grycz, úřadující juniorský mistr Evropy. Na stříbro ztratil třicet bodů, na vítěze ještě o tři více.

Další zprávy z regionu