Grycz se zaskvěl ve finále Světového poháru

Marek Grycz chtěl původně obhajovat titul z juniorského mistrovství Evropy v moderním pětiboji. Závod termínově kolidoval s finále Světového poháru mužů, který upřednostnil. Šestnácté místo z něj považuje za bombastické.

Marek Grycz si vytvořil na ME do 24 let osobní rekord v kombi. Ilustrační foto: archiv M. Grycze

Dvacetiletý závodník bystřického oddílu moderního pětiboje je aktuálně ve světovém žebříčku nejlepším juniorem. Možná se proto změnou plánů připravil o další medaili. „Pro každého závodníka je supr pocit mít medaili, což se mi před rokem povedlo na MEJ i MSJ. Ale obrovskou a srovnatelnou radost mám i z tohoto šestnáctého místa. Sice to není podloženo žádnou medailí a možná to tak nevypadá, ale je to nejlepší výsledek sezony a možná i celé mé kariéry. Těžko se to srovnává,“ uvedl Grycz.

Hlavním důvodem, proč zvolil finále SP, je konfrontace s nejlepšími muži. „Jak říká můj trenér: Kdo se chce s dospělými měřit, musí s nimi závodit. Od příští sezony už nebudu věkově patřit mezi juniory, tudíž každá taková zkušenost je pro mě velmi cenná. Navíc šlo o jeden z nejprestižnějších závodů sezony, kam se nominuje jen 36 nejlepších závodníků,“ vysvětlil.

„Není obvyklé, aby junioři závodili stabilně na tak vysoké úrovni mezi dospělými. Už mě vnímají, znají a počítají se mnou jako s plnohodnotným soupeřem. To mě těší.“Marek Grycz

Gryczovi se přechod mezi muže daří. V průběhu sezony se zúčastnil dvou ze čtyř závodů SP a pokaždé postoupil z těžké kvalifikace do finále. Minule obsadil osmnáctou příčku a už tehdy označil výsledek za fenomenální. „Není obvyklé, aby junioři závodili stabilně na tak vysoké úrovni mezi dospělými. Už mě vnímají, znají a počítají se mnou jako s plnohodnotným soupeřem. To mě těší,“ podotkl.

Finále SP začal v šermu s bilancí 15 výher a 19 proher, která ho řadila na 25. místo. Poté už se výsledkovou listinou posouval po každé disciplíně vpřed. V plavání si Grycz vytvořil nový osobní rekord (2:04,00), v jízdě na koni shodil jednu překážku. V kombi podpořil bezchybnou střelbu dobrým během.

„S výsledky jsem velmi spokojený, všechno vyšlo prakticky perfektně až na šerm. Ani v něm jsem si ale nevedl špatně a bilance výher proher není vyloženě tragédie. Vím ale, že to mohlo být lepší. Nejsem slabším šermířem než ostatní, ale mým hendikepem jsou právě chybějící zkušenosti s takovými závody. Svůj um mezi nimi zatím nedokážu tak prodat. I proto jsme s trenérem dali přednost finále SP před juniorským ME,“ dodal.

Mírnou rezervu ještě vidí v běhu ve srovnání s nejlepšími běžci. „Ale není to nijak propastný rozdíl a na podzim a přes zimu se na tohle zaměříme, abych i běžecky byl mezi úplnou špičkou,“ uzavřel. Od příští sezony se začnou sbírat body už na olympijské hry v Tokiu, kam se chce Grycz nominovat.

Další zprávy z regionu