Věřil, že si v létě splní olympijský sen. Odklad ale bere Grycz s nadhledem

Marek Grycz usiloval o start na letošních olympijských hrách a považoval za velmi reálné, že uspěje. Jejich odložení na příští rok ale bere s nadhledem. Tvrdí, že je to pro něj pouze změna termínu a že sport teď musí stranou.

Marek Grycz se v závěru roku 2019 stal v moderním pětiboji i mistrem Evropy do 24 let. Archivní foto: Filip Komorous

Zpráva o odkladu zastihla Grycze v domácích podmínkách po návratu z reprezentačního soustředění. Nepřekvapila ho. „Ve sportovním světě se odložení her považovalo za hotovou věc od chvíle, kdy se začaly vyhlašovat v zemích nouzové stavy, zavíraly se hranice a rušily se nebo se odkládaly závody a soutěže. Zkomplikovalo to průběh olympijských kvalifikací a vládní nařízení ztěžovala i přípravu. Čekalo se proto jen na oficiální vyjádření a potvrzení našich úvah. Odklad je logický a správný,“ uvedl Grycz, který se věnuje modernímu pětiboji.

„Bylo velmi realné, že na olympijské hry pojedu.“Moderní pětibojař Marek Grycz

Závodník Sportovního centra v Bystřici s rozhodnutím souhlasí, ale přiznává, že je i zklamaný. „Musím se s tím smířit. Je to psychicky náročné, půl roku jsem se připravoval, abych teď předváděl, co nejlepší výkony, a vyšlo to vniveč. Ale beru to. Sport není teď důležitý, musí jít stranou. Ze všeho nejdůležitější je zdraví a podle toho se musíme chovat,“ podotkl dvaadvacetiletý závodník, který mohl na olympijských hrách startovat poprvé.

Grycz skončil loni na mistrovství světa dospělých v moderním pětiboji jako nejlepší z českých závodníků na čtrnáctém místě. Tehdy prohlásil, že si výsledku váží i více než titulu z individuálního závodu juniorského ME. Důvod? Nadchlo ho, že se může měřit s absolutní světovou špičkou mužů. V závěru roku 2019 se ještě stal mistrem Evropy do 24 let a věřil, že si zajistí v těchto měsících i účast na letošních olympijských hrách.

„Bylo velmi realné, že pojedu,“ řekl Grycz. „Nechci, aby to vyznělo špatně, přehnaně sebevědomě. Ale Honza Kuf je zraněný a spolu s ním a Martinem Vlachem jsme byli tři nejžhavější kandidáti na pravděpodobně dvě volná místa. Jedno jsme měli jisté, u druhého jsem nepochyboval, že ho také v kvalifikačních závodech získáme. Samozřejmě by taky záleželo na výkonech ve Světovém poháru a na rozhodnutí Českého svazu moderního pětiboje, zda by mě nominoval. Ale věřil jsem, že pojedu,“ dodal.

Zatím není znám přesný termín olympiády. Neví se ani, jak se odložení her dotkne i systému kvalifikací v moderním pětiboji. „Můj cíl je pořád stejný, chci startovat na olympijských hrách. Pro mě je to jen změna termínu. Mezinárodní svaz moderního pětiboje na odklad už zareagoval zrušením Světového poháru a zůstalo nám jen mistrovství světa, které se přesunulo na podzim. Musíme tomu přizpůsobit i náš tréninkový plán, abych byl co nejlépe připraven,“ pokračoval.

Dodal, že ale za současného stavu je plnohodnotný trénink jen těžko možný. „Zavřené jsou bazény, jízdárny, sportoviště, omezený je pohyb venku. Je to obrovská komplikace a cvičení doma nemá s tréninkem nic společného. Je to jen takový udržovací režim, slušnou kondici tím nezískám. Na druhou stranu se přiznám, že když vidím, co se ve světě děje, nemám žádné myšlenky na sport. Připadá mi teď bezvýznamný. Ještě je to čerstvé,“ uzavřel Marek Grycz, který měl z našeho regionu k účasti na olympijských hrách v Tokiu nejblíže.

Další zprávy z regionu