Grycz zazářil šestým místem ve Světovém poháru

Marek Grycz vyladil formu na první vrchol sezony excelentně. Ve finále Světového poháru mužů v moderním pětiboji skončil šestý, přičemž z evropských závodníků byl třetím nejlepším.

Marek Grycz předvedl ve finále Světového poháru mužů bezchybnou jízdu. Pochvaloval si, že organizátoři postavili náročnou trať. Archivní foto: Filip Komorous

„Jsem moc spokojený. Je to můj nejlepší výsledek v životě,“ radoval se Grycz. „Samozřejmě vždycky se nějaké mouchy najdou. Je na čem pracovat. Ale šesté místo ve finále svěťáku je super,“ rozplýval se.

Jsem moc spokojený. Je to můj nejlepší výsledek v životě. Samozřejmě vždycky se nějaké mouchy najdou. Je na čem pracovat. Ale šesté místo ve finále svěťáku je superMarek Grycz

Grycz dosáhl v šermu bilanci 17 výher a 18 proher, zaplaval 200 metrů volným způsobem v pátém nejrychlejším čase ze všech (2:06,71) a předvedl bezchybnou jízdu na koni. Závěrečnou disciplínu, ve které se kombinuje běh se střelbou, odstartoval na šestém místě a tuto pozici udržel. Na medaili ztratil deset bodů.

„Jediné, co se mi dá vyčíst, je slabý úvod v šermu, kde jsem z úvodních devíti duelů vyhrál jen jeden. S trenérem jsme proto úplně změnili taktiku, kterou jsme měli nachystanou. Šli jsme do maximálního rizika, protože nebylo moc co ztratit. Naštěstí to zafungovalo a zvedl jsem se. Střelba mohla být taky malinko lepší, ale to už je drobnost,“ komentoval své výkony.

Do pořadí výrazně promluvila jízda na koni, ve které většina závodníků ze startovního pole chybovala. Grycz si ale počínal suverénně. „Konečně byl letos trochu těžší parkur i koně, tak by to mělo být,“ těšilo bystřického pětibojaře. „Od průšvihu v Tokiu se organizátoři bojí stavět těžší dráhy a pak je i slabší jezdci zvládnou dobře. Dělaly se na něm v předchozích závodech malé rozdíly. Teď se nám konečně vyplatilo, že se parkuru hodně věnujeme, a vydělali jsme na něm. Konečně to nebyl čtyřboj, ale pětiboj,“ doplnil.

Finále Světového poháru se účastnilo 36 nejlepších pětibojařů. Předcházela mu kvalifikace ve čtyřech závodech, ve kterých Marek Grycz zpočátku neoslňoval. První soutěž vynechal, ve druhé skončil v semifinále, ve třetí dokonce v kvalifikaci. Až před třemi týdny se probojoval do 18členného finále a obsadil třináctou příčku.

„Vstřebával jsem to dobře. Musím umět pracovat s úspěchy i s neúspěchy. A to, že se mi první dva závody z celé sezony nepovedly, mě prostě položit nesmí. Stejně tak jsem věděl, že ladíme formu na vrcholy sezony, a věřil jsem, že se budu zlepšovat. Jsem rád, že je to vidět,“ vysvětlil Grycz, který má před sebou ještě starty na ME i MS.

Další zprávy z regionu