Grycz získal v moderním pětiboji bronz na ME do 24 let

Marek Grycz se podruhé za sebou dostal na mistrovství Evropy do 24 let na stupně vítězů. Závodník Sportovního centra Bystřice minulý rok vyhrál, letos skončil třetí.

Marek Grycz si vytvořil na ME do 24 let osobní rekord v kombi. Ilustrační foto: archiv M. Grycze

„Byl to od Světového poháru mužů na jaře první závod, na který jsem se mohl připravit. Nevěděl jsem proto, co mě po půl roce čeká a byl jsem zvědavý, jakou budu mít formu. Ale jsem spokojený s umístěním a příjemně mě překvapil zejména výkon v kombi (běh + střelba), kde jsem si vylepšil osobák o patnáct sekund. Asi to souvisí s tím, že během nouzového stavu se dalo venku jen běhat a střílet,“ uvedl Grycz.

Nevěděl jsem, co mě po půl roce čeká a byl jsem zvědavý, jakou budu mít formu. Ale jsem spokojený s umístěním a příjemně mě překvapil zejména výkon v kombi (běh + střelba), kde jsem si vylepšil osobák o patnáct sekund.“Moderní pětibojař Marek Grycz

Závod rozjel slušně, dvě stě metrů volným způsobem zaplaval za 2:01,85 a patřila mu po první disciplíně čtvrtá příčka. „Bazény byly zavřeny a moc jsme toho od jara nenatrénovali, přesto jsou časy jen o malinko horší než moje osobáky. To je dobrá zpráva, že plavání nemusíme tolik drtit,“ pokračoval.

Největší rezervy spatřoval v šermu, přestože v něm dosáhl 23 výher z 36 soubojů. Lepší bilanci mělo jen pět závodníků. „Zhruba uprostřed mě postihla menší krize. Tady jsem ztratil tři čtyři šťouchy, které v podstatě dělají rozdíl s celkovým vítězem závodu. Stoprocentní nebyl následně ani parkur, shodil jsem dvě překážky, přestože koně jsem měl dobrého,“ vysvětlil.

Grycz obsadil v jízdě na koni až třinácté místo, i proto startoval do závěrečného kombi disciplíny z páté příčky. „Běželo se mi výborně, i střelba se mi povedla,“ těšilo bystřického závodníka, který na stříbrnou medaili ztratil dva body. To odpovídá dvěma sekundám. „Nebylo to o finiši. Když se vbíhalo do poslední osmistovky, byla mezi námi velká mezera. Trochu se ztenčila, ale náskok si kontroloval,“ dodal.

Doufal, že druhou medaili přidá následující den v závodě dvoučlenných smíšených štafet. S Karolínou Křenkovou ale skončili pátí. „Čekali jsme více. Kája také získala medaili v individuálním závodu, a proto jsme patřili k favoritům. Nepovedl se nám šerm, já jsem měl bilanci vyrovnanou (10:10), Kája dokonce zápornou (7:13). Myslel jsem si, že je po nadějích, ale po jízdě na koních se pořadí zpřeházelo. Zvládli jsme tuto disciplínu dobře, ostatní kazili a do kombi jsme vybíhali z druhého místa. Jenže Káju trápila i nějaká viróza a nemohla předvádět výkony, na jaké je zvyklá. Propadli jsme se, medaile byla daleko,“ popsal Grycz druhý závod.

Další zprávy z regionu