Gryczovi se dřina vyplatila, je v nominaci na olympijské hry

Marek Grycz je v nominaci českého týmu moderního pětiboje pro olympijské hry v Paříži. Splnil si tím dětský sen, za který směřoval dvacet let. Vstával třikrát týdně, aby si před vyučováním zaběhal. Po každém školním dni mířil na trénink.

Markovi Gryczovi pomohlo, že postoupil do finále mistrovství světa v moderním pětiboji. Foto: Filip Komorous

Ještě před dvěma týdny odhadoval Grycz svou šanci padesát na padesát. Kritéria Mezinárodní unie moderního pětiboje splnili čtyři čeští pětibojaři, jet mohli pouze dva. Martin Vlach si nominaci pojistil osmou příčkou na MS a na zbývající místo si dělali zálusk dva adepti.

„Už je vše černé na bílém. Jsem šťastný. Splnil se mi dětský sen. Směřoval jsem k tomu cíli dvacet let a pořád mi ještě nedochází, že pojedu.“Marek Grycz

„V olympijském žebříčku jsme měli s Honzou Kufem stejně bodů, rozhodlo až třetí pomocné kritérium. Tím bylo, kdo dosáhl lepšího výsledku v posledním závodě, který se počítal do kvalifikace. A na mistrovství světa jsem skončil výše. Tak těsné to bylo. Pořád ale ještě musela posvětit mou nominaci i komise vrcholového sportu a olympijské výbory,“ přiblížil Grycz.

Na jeho stranu se přikláněl i šéftrenér reprezentačního týmu Jakub Kučera. Podle hodnocení výkonnosti mu vycházelo, že má Grycz o něco větší šanci udělat lepší výsledek než Kuf.

„Říkal, že mě navrhne a pětičlenná komise vrcholového sportu jeho nominaci schválila. Následovaly ještě další formální kroky a čekali jsme, až to potvrdí Český i Mezinárodní olympijský výbor. Teď už je vše černé na bílém. Jsem šťastný. Splnil se mi dětský sen. Směřoval jsem k tomu cíli dvacet let a pořád mi ještě nedochází, že pojedu,“ pokračoval.

Už je několik měsíců v tunelu
Marek Grycz prozradil, že poslední rok přistoupil k několika změnám, aby dosáhl dlouholetého snu. Upravil stravu: začal jíst pravidelně a větší porce. Zvýšil také podíl kvalitních bílkovin. Omezil na minimum i hraní videoher a vedl rozhovory s psychologem.

„Od listopadu nikam nechodím, neponocuju. Jsem ve svém tunelu, mám svůj svět. Netuším, zda ještě zvládnu další olympijský cyklus, a proto jsem k tomu přistupoval tak, že jde o mou poslední šanci. Vše se točí kolem tréninků, soustředění, závodů, regenerace. Je to každodenní koloběh, stereotyp. Je to trochu na hlavu, strádal jsem v osobním životě a v tomhle směru mi pomáhal psycholog,“ popsal.

Nemyslí si, že by se ale cítil výrazně jinak, než v minulých letech. „Možná běžecky jsem se zlepšil, ale nevím, zda to má souvislost. Hlavně mám čisté svědomí, že jsem udělal vše pro to, abych uspěl. Obětoval jsem toho v celé kariéře opravdu hodně, skoro všechno. Od první třídy mám dětství spojené hlavně se školou a tréninky,“ upřesnil Grycz, který vynikal i v matematice a fyzice. V obou předmětech reprezentoval školu na olympiádách.

Věří, že má šanci na medaili
Marek Grycz vyhrál s Martinem Vlachem před šesti lety juniorské MS ve dvoučlenných štafetách, ale na olympijských hrách týmové soutěže nejsou.

„Čeká nás jen individuální závod. Oba ale máme šanci na medaili. Už jsem byl v letošní sezoně několikrát blízko. Kdybych neměl na nedávném mistrovství světa problémy s koněm, tak věřím, že bych se dostal na bednu. I další závody byly nadějné. Třeba se to na olympiádě všechno sejde,“ zamýšlel se Grycz, který se stal v individuálním závodu juniorským mistrem Evropy (2017) i vicemistrem světa (2017).

Další zprávy z regionu