Gymnasta Sliž si upevnil nejlepším výsledkem kariéry místo v české repre

Radomír Sliž mladší skončil dvanáctý se sestavou na koni našíř v závodě Světového poháru ve sportovní gymnastice. Dělilo jej jen 25 setin bodu od postupu do osmičlenného finále. Výsledek považuje za největší úspěch v kariéře.

Radomír Sliž mladší je členem reprezentace a už startoval na dvou mistrovstvích světa. Sezonu zahájil výborným výkonem se sestavou na koni našíř v závodu Světového poháru. Foto: archiv R. Sliže

„S výkonem i s výslednou známkou jsem moc spokojený, protože jsem loni v prvním závodě SP během sestavy třikrát spadl a povedla se mi za celý rok jen jednou. Zvedlo se mi sebevědomí, je to slibný start sezony,“ uvedl Sliž mladší.

„Je také povzbuzující, že je v mých silách, abych se vyrovnal nejlepším na světě. Stejně reagoval i reprezentační trenér.“Radomír Sliž mladší

„Je také povzbuzující, že je v mých silách, abych se vyrovnal nejlepším na světě. Stejně reagoval i reprezentační trenér. Pochválil mě a říkal, že se mu potvrdilo, co prohlašoval před loňským mistrovstvím světa. Tehdy pronesl, že se můžu v koni našíř rovnat evropské a možná i světové špičce. Dodal ještě, že jsem si svým výkonem potvrdil místo v české reprezentaci a že je rád, že se mnou může počítat.“

Sliž si vyčítal jen malou chybu v závěru. „Neudržel jsem nohy u sebe a nevím, kolik mi rozhodčí za to strhli, ale bývají to tři desetiny až půl bodu. Stálo mě to postup do finále,“ mrzelo jej.

Opakoval se scénář z loňského mistrovství světa, kdy v závěru sestavy spadl a připravil se o umístění mezi dvaceti nejlepšími.

„Tehdy jsem polevil v koncentraci, protože jsem měl radost, že mám všechny těžké prvky za sebou, a myslel jsem si, že se nemůže nic stát. Poučil jsem se. I před závodem SP mi zkušenost z loňského MS proběhla hlavou. Omílal jsem si proto, že dokud nestojím na zemi a neukláním se rozhodčím, tak není hotovo. Bohužel jsem si nepohlídal nohy. To se ale stává, během cvičení se soustředím na mnoho pohybů a chyba se udělá lehce. Zvláště ke konci sestavy, kdy už ubývají síly,“ vysvětlil.

Už se nestresuje, soupeře nevnímá

Radomír Sliž mladší si po závodě Světového poháru liboval, že se dlouho necítil na mezinárodním poli tak psychicky silný.

„Lepší výkon podle mě souvisí se změnou v myšlení, v čemž mi hodně pomohl Ondra Janeczko (třinecký trenér a bývalý úspěšný závodník). Je to můj guru. Třeba mi řekl, že už jsem tolikrát spadl a stejně mi za to hlavu nikdo neurval a ani neurve. Zabírá to. První závod sezony jsem ani nebyl nervózní, spíše zdravě nabuzený,“ řekl Sliž. „Pomáhá mi ještě, že se soustředím na každý cvik zvlášť. Neuvažuju nad tím, co přijde.“

Naučil se také nevnímat v rozcvičovací hale ostatní gymnasty. „Dříve jsem je sledoval a u některých jsem žasl, co umí. Dělali triky s prstem v nose. Říkal jsem si, že tyhle borce nemůžu nikdy porazit. Zbytečně jsem se stresoval, že na ně nemám. Tohle si už do hlavy nevpouštím. Soustředím se na to, abych zacvičil nejlépe, jak dovedu, a nesrovnávám se,“ pokračoval.

Je rád, že už dovede lépe skloubit studium vysoké školy s vrcholovým sportem. „Na podzim mi neseděl rozvrh, ale byl jsem v prvním semestru a nechtěl jsem si diktovat podmínky. Teď už můžu i při škole cvičit denně dvoufázově. To je potřeba, protože nás reprezentační trenér tlačí do obtížnějších prvků místo sestav na jistotu. Ale vyhovuje mi to, i díky tomu se dostavují výsledky. Důkazem je můj poslední start ze Světového poháru. Je to můj největší úspěch a věřím, že přijdou další,“ řekl Radomír Sliž mladší, jehož vrcholem sezony by mělo být ME družstev.

 

Další zprávy z regionu