Gymnasta Sliž skončil ve Světovém poháru mužů třetí

Radomír Sliž mladší se dostal poprvé v kariéře v závodě Světového poháru mužů do osmičlenného finále. Třinecký gymnasta považoval už samotný postup za velký úspěch, ale se svou sestavou na koni našíř dokázal ještě víc – získal bronz.

Radomír Sliž (druhý zleva) se pyšní medailí ze Světového poháru. Foto: archiv R. Sliže

„Závěr sestavy mohl být ještě o něco lepší, ale celkově jsem spokojený. Zacvičil jsem ji podle svých představ,“ uvedl Sliž, který už v kvalifikaci obsadil druhé místo. „Nebyla bez chyb, ale ostatní dost kazili. V tu chvíli jsem věděl, že můžu dosáhnout i na medaili, ale stejně mě hodně překvapilo, že ji mám. Jsem moc rád, že jsem to v hlavě ustál, opět se potvrdilo, že jsem už psychicky odolnější. Je to můj největší úspěch kariéry,“ těšilo ho.

„Závěr sestavy mohl být ještě o něco lepší, ale celkově jsem spokojený. Zacvičil jsem ji podle svých představ. Je to můj největší úspěch kariéry.Radomír Sliž mladší

Sliž je jediným českým gymnastou, který se postavil letos ve Světovém poháru na stupně vítězů. „Ondra Kalný získal loni také medaili v prostných a přeskoku. Na koni našíř se to ale už dlouho žádnému českému gymnastovi ve Světovém poháru nepovedlo. Jsme všichni šťastní. Jsem zkušenější, sebevědomější a dokážu prodat to, co ve mně je,“ pokračoval.

Dodal, že na vítěze ztratil ze třetího místa dost. „Měl o pět desetin vyšší obtížnost sestavy, navíc ji zacvičil lépe,“ upřesnil Sliž. „Ale už připravujeme náročnější sestavu s novými prvky, plus mínus stejně bodovanou, jakou předvedl vítěz. Uvidíme příští rok. Pro mě je hlavní, že se zlepšuji, a už jsem se nejednou letos přesvědčil, že se přibližuji špičce,“ podotkl.

Sliž už letos ve Světovém poháru několikrát překonal své nejlepší umístění. Na začátku roku zazářil dvanáctou příčkou a už tehdy prohlásil, že je finále blízko. Před týdnem skončil jedenáctý.

„Udělal jsem v závěru obrovskou chybu, při cviku jsem kopl do koně, za což jsou velké srážky, a to mě stálo postup do finále. Věděl jsem ale, že je v mých silách, abych se do něj příští závod dostal, pokud zajedu dobře. Jsem rád, že se to potvrdilo.“

Sliž se letos zúčastnil i ME, kde obsadil 49. místo. „Udělal jsem na začátku chybu v nejtěžším cviku, která mi srazila výchozí známku o pět desetin. Pokud bych ji zvládl, vynesl by mě výkon někam k třináctému místu. Ale i tak jsem byl spokojen,“ komentoval výsledek.

Kritéria na olympiádu jsou tvrdá, bez šance ale není
Letošní výsledky Radka Sliže mladšího ve Světovém poháru a zlepšení jeho sestavy na koni našíř dávají malou naději i směrem k olympijským hrám v Paříži v roce 2024.

„Nějaká šance je, ale zatím je předčasné se tou myšlenkou zabývat,“ podotkl Sliž. „Kvalifikace startuje až v olympijském roce a nominace pro mě vede přes čtyři nejvíce bodované Světové poháry. Příští rok se sice ještě koná MS, ale to bych musel získat medaili,“ upřesnil třinecký gymnasta, který na loňském MS skončil v šesté desítce.

Podotkl, že kritéria jsou pro něj tvrdá. „Naše reprezentace se v týmech na olympiádu nedostane, přes víceboj nemám šanci, protože se specializuju na koně na šíř. Jediná cesta tak vede přes jednotlivá nářadí, ze kterých se nominuje jen osm nejlepších,“ uzavřel Radomír Sliž mladší.

Další zprávy z regionu