Historický úspěch vzpěračů na MČR, čtyři závodníci získali titul

Poprvé v historii třineckého oddílu vzpírání získali čtyři jeho závodníci během jednoho mistrovství ČR titul. O jedinečný moment se postarali Radka Klabalová, Barbara Švaňová, Klára Klabalová a Matyáš Čmiel na MČR do 17 let.

O tři tituly se na MČR do 17 let postaraly sestry Radka a Klára Klabalovy, a Barbara Švaňová. Foto: archiv oddílu

„Věděl jsem, že mají všichni dobře natrénováno, a když jsem si procházel letošní výkony a loňské tabulky, napadlo mě, že by to takhle mohlo dopadnout. Ale stejně je to unikát, protože aspektů, které rozhodují o výsledků, je hodně,“ těšilo vitálního trenéra Jana Cymorka, který založil třinecký oddíl vzpírání v roce 1964.

„Věděl jsem, že mají všichni dobře natrénováno, a když jsem si procházel letošní výkony a loňské tabulky, napadlo mě, že by to takhle mohlo dopadnout. Ale stejně je to unikát.“Trenér vzpěračů Jan Cymorek

Teprve čtrnáctiletá Radka Klabalová vyhrála v kategorii do 49 kg. V trhu si výkonem 36 kg vytvořila nový osobní rekord a v nadhozu přidala dalších 47 kg. Její sestra Klára ovládla kategorii do 64 kg (trh – 65 kg, nadhoz 75 kg) a suverénní byla i Švaňová ve váze do 55 kg (56 + 75).

Třinec díky nim vyhrál i bodovou soutěž družstev dívek. „Holky zvedaly nádherně. Výkony se kvalifikovaly i na MČR do 20 a 23 let. Ještě by mohla medailová žeň pokračovat,“ pousmál se Cymorek.

Zatímco děvčata zvítězila s přehledem, Čmiel (89 + 109, kategorie do 81 kg) mu zabrnkal na nervovou soustavu.

„Trochu nás napínal v trhu. Napoprvé neuspěl, přesto jsme mu pro druhý pokus zvedli váhu na čince. To není obvyklé, když závodník nezvládne základ. Ale věřil jsem mu, věděl jsem z tréninků, že má na víc. I na podruhé shodil, zopakoval stejnou chybu. Závěrečný třetí pokus už ale byl podle mých představ. Dostal tím i pod tlak soupeře, který musel přidat kila, a nepovedlo se mu to. I sportovní štěstí je potřeba, a to stálo na naší straně,“ uzavřel Jan Cymorek, který společně s Jakubem Gorným vede Švaňovou a Čmiela. Sestry Klabalovy trénuje jejich táta.

 

Další zprávy z regionu