Hnojník povýšil do I. A třídy, Jablunkov ovlivnila karanténa

Hnojník odstartoval sezonu po dodatečném postupu do I. A třídy výhrou 2:1 nad Jistebníkem. Jablunkov bojoval před úvodním kolem se složením sestavy. V karanténě měl pět hráčů, i proto prohrál v Dolní Lutyni 1:2.

Aleš Klus rozhodl gólem v poslední minutě o výhře Hnojníku. Archivní foto: ba

„Šenov odstoupil z krajského přeboru a nahradil ho Petřvald z I. A třídy, kde se proto uvolnilo místo. Ze všech čtyř skupin I. B třídy jsme měli po loňském podzimu nejvíce bodů, proto jsme byli první, na koho se pan Janoško (sekretář Moravskoslezského kraje fotbalového svazu) obrátil, zda si chceme zahrát vyšší soutěž. Váhali jsme, ale hlavně kvůli mladším hráčům, jsme se rozhodli, že to zkusíme. Alespoň si ověří, na co mají. A jak mi říkají trenéři i hráči z okolních klubů, přinejhorším se za rok vrátíme, odkud jsme přišli. Ale chceme se zachránit,“ vysvětlil dodatečný postup trenér Hnojníku Alois Mikunda.

„Ze svazu přišlo nařízení, aby se, pokud to jen trochu jde, zápasy hrály a zbytečně neodkládaly. Dokud máme z kádru k dispozici 7 nebo 8 hráčů, tak abychom doplnili sestavu dorostenci. Tím jsem se řídili. Do útoku jsme postavili šestnáctiletého gólmana a hrál jsem i já.“Trenér Jablunkova Radek Fazekaš 

Jeho svěřenci vyhráli gólem Aleše Kluse z poslední minuty a v dalším kole narazí právě na Jablunkov, který už by měl nastoupit v silnější sestavě. Čtyřem hráčům měla skončit karanténa.

„Ze svazu přišlo nařízení, aby se, pokud to jen trochu jde, zápasy hrály a zbytečně neodkládaly. Dokud máme z kádru k dispozici 7 nebo 8 hráčů, tak abychom doplnili sestavu dorostenci. Tím jsem se řídili. Postavili jsme do útoku šestnáctiletého gólmana (Haratyka) a naskočil jsem i já. S mou kondicí jsem vydržel jen do sedmdesáté minuty, pak jsem to už odchodil. Hráčům jsem po utkání poděkoval za skvělý výkon a že odvedli své maximum,“ uvedl trenér Jablunkova Radek Fazekaš po zápase v Dolní Lutyni.

Třetí regionální zástupce v I. A třídě Smilovice před sezonou změnil trenéra, po Jiřím Kroužkovi převzal mužstvo Jakub Štvrtňa. Jeho svěřenci podlehli Stonavě 1:4. Smilovice hrály celý druhý poločas bez vyloučeného Břetislava Kocura, přesto držely s největším adeptem na postup těsný stav až do závěru. Soupeř přidal poslední dva góly v 83. a 86. minutě.

Trenéry měnili v Mostech a Nýdku. Vendryně začala kanonádou
Tomáš Hadrava povýšil v Nýdku z pozice asistenta do role hlavního trenéra. Nahradil Davida Grygara a pod jeho vedením tým v úvodním kole I.B třídy selhal, Raškovicím podlehl na neutrální půdě v Milíkově vysoko 1:6. Už po úvodní půli prohrával 0:4 a od 44. minuty hrál bez Radka Tlacháče, který obdržel dvě žluté karty za fauly a byl vyloučen.

„Asi nikdo nečekal, že dostaneme takový výprask. Chyběl nám bojový duch a disciplína. A to nás ještě několikrát zachránili Lukáš Mendrok a Tomasz Gleta. Po poločase jsme mohli prohrávat ještě vyšším rozdílem,“ řekl Hadrava.

Mosty převzal Petr Kufa, který bude hrajícím trenérem. Jeho debut skončil prohrou 0:1 se Záblatím. Jeden z kandidátů na postup dal jediný gól zápasu ve 20. minutě, ale vyhrát mohl vyšším rozdílem.

Vendryně i Oldřichovice chtějí hrát v I. B třídě nahoře a sezonu začaly shodně výhrou. Vendryně v den oslav 115 let od založení klubu dokonce rozstřílela Staříč zejména drtivým finišem, kdy zvýraznila v posledních dvaceti minutách skóre z 3:2 na 8:3. Po dvou gólech dali Robin Pliska a Ben Klus. Oldřichovice uspěly 2:0 v Sedlišti. Obě branky vstřelily už v úvodním poločase a soupeře nepustily za celý zápas do šance.

Český Těšín zvítězil v krajském přeboru na hřišti Dolní Datyně 3:1. Ke třem bodům je nasměroval po malé domů i kuriózní vlastenec gólmana, čímž otevřeli ve dvanácté minutě skóre. Bystřice nenavázala na výhru 5:0 s Oldřišovem a stejným poměrem podlehla v Brušperku. Rozhodnuto bylo už po půl hodině hry, po které prohrávali o čtyři branky. Domácí uznali, že byli nesmírně efektivní, ve třech případech udeřili z brejku.

V aktuálním vydání Třineckého hutníku si přečtete více o cílech, změnách v kádru. Najdete v něm i hodnocení zápasu včetně statistik a sestav.

Další zprávy z regionu