Hokejisty nadchla prohlídka werku. Díky Růžičkovi ji protáhli

Hokejoví Oceláři si protáhli dnešní návštěvu Třineckých železáren. Původně byla v plánu dvouhodinová prohlídka dvou provozů (aglomerace a zušlechťovacích a loupacích linek), ale po prosbě Martina Růžičky se šlo i na vysokou pec.

"Davaj!" Bez přemýšlení reagoval Aron Chmielewski na dotaz, zda si někdo vyzkouší tahání (18 kilových) roštnic.

Přitom to vypadalo, jako by přišli na vysokou pec na objednávku. Na místo dorazili v okamžiku odpichu a pořádně to jiskřilo. „Vysoká pec je špičková,“ vysvětlil své přání Růžička, který nebyl z přítomných hráčů jako jediný ve werku poprvé. „Vidět všechno zevnitř, jak to chodí a jak stroje pracují, je fascinující. I dnes se mi celá prohlídka od první po poslední zastávku moc líbila. Kdykoli dostanu šanci, rád sem půjdu,“ pokračoval.

„Vidět všechno zevnitř, jak to chodí a jak stroje pracují, je fascinující. I dnes se mi celá prohlídka od první po poslední zastávku moc líbila. Kdykoli dostanu šanci, rád sem půjdu.“Martin Růžička

I v roli pracujícího, jak občas od fanoušků hráči schytávají za své výkony? „Bavili jsme se s klukama, že je úplně chápeme. Takhle makají, přijdou na hokej a nám to třeba zrovna nejde. Rozumím jim, ale nejsme stroje,“ řekl Růžička.

Na aglomeraci si pár hokejistů vyzkoušelo manipulaci s roštnicemi. „Je dost těžká (18 kilogramů). Musí to být náročné, když s ní člověk čtvrt dne, jak je tady běžné, pracuje. Zaměstnanci musí mít velký fyzický fond, aby to zvládli. Sami vidíme, jak jsou díky té práci mohutní. Musí mít velkou sílu,“ řekl s obdivem Martin Gernát.

Hráči hltali informace průvodců, sami se také vyptávali na další podrobnosti. „Zaujalo mě vše. Kolik lidí tu pracuje, kolik tun materiálů přivezou vlaky z Ukrajiny a Ruska, kolik surovin se spotřebuje, aby vznikl finální produkt. Zaujalo mě také, jak se zapracovalo a investovalo do ekologie, aby lidé pracovali v lepších podmínkách a aby celý proces byl co nejšetrnější k životnímu prostředí,“ podotkl.

Prohlídku železáren brali hokejisté i jako zpestření a rozptýlení před play off. „Měli jsme nějaké volno, ale už jedeme naplno,“ řekl Petr Vrána. V Třinci startuje čtvrtfinále příští středu a čtvrtek, podle průběhu to vypadá, že soupeřem Ocelářů budou Vítkovice. „Sledujeme to. S Vítkovicemi by to určitě bylo zajímavé, derby, byla by skvělá atmosféra. Ale je jedno, koho dostaneme. Všechny týmy jsou vyrovnané, i teď zápasy v předkole končí o gól, dva,“ dodal Vrána.

 

Další zprávy z regionu