Hvězda thajského boxu vidí v Klusové budoucí šampionku

Karolína Klusová se připravovala před mistrovstvím Evropy i s nejlepší thajboxerkou světa Nili Block. Izraelka o třinecké bojovnici pronesla, že v ní vidí šampionku.

Karolína Klusová (vpravo) se připravoval v Třinci na ME během tří týdnů se světovými boxerkami. Foto: oddíl

Ale nebude to letos, Klusová podlehla ve čtvrtfinále ME těsně na body úřadující jedničce ve váze do 57 kilogramů Marii Klimové. „Je to také dvojnásobná mistryně světa a vítězka univerziády. Když Káje přisoudil los tuto soupeřku, měla obrovskou radost. Chtěla dokázat, že je tady někdo z ČR, kdo chce převzít žezlo a první místo,“ uvedl její trenér Martin Vaňka.

„Nili i její trenér Benny vidí v Káje další šampionku a budoucí hvězdu thajského boxu.“Třinecký trenér Martin Vaňka

Obě soupeřky se letos potkaly už v semifinále mistrovství světa v Thajsku. „Ruska nám tehdy ukázala, že je vynikající, a vyhrála na body. Od té doby ale Kája zase neskutečně vyrostla. Chtěla jí prohru oplatit, věřila si,“ pokračoval kouč.

Výsledek byl podle jeho slov těsný. „První kolo jsme prohráli 1:2 na body. Jsem ale přesvědčený, že patřilo nám. Druhé kolo vyhrála Ruska a třetí skončilo stejně jako první. Jen těsně 1:2 na body. Kája ale zápasila super a jsem na ni hrdý. Prohrála s vítězkou celého turnaje, na druhém a třetím místě byly holky, co už Kája porazila. Díky zápasu víme, že je Kája opravdu blízko k tomu, aby se stala jedničkou. Těsná prohra nám ukázala cestu,“ dodal.

Inspirovali se Kličkem a Tysonem
Karolína Klusová se připravovala na mistrovství Evropy s velkými jmény. Během tří týdnů se v Třinci na kempu vystřídala mistryně světa v kickboxu Basia Nalepka, další mistryně světa a bojovnice největší profesionální kickboxerské organizace Emma Gongora a absolutní jednička Nili Block.

„Víme, že jestli chceme Káju dostat na světový trůn, tak potřebuje trénovat s nejlepšími,“ vysvětlil trenér Klusové Vaňka. „Rozhodli jsme se jít cestou velkých světových klubů. Takhle se na zápasy v minulosti připravovali i takoví šampioni jako Tyson nebo Kličko. Nechali si přivézt špičkové boxery ve své váze z celého světa a s nimi trénovali. Je to velmi drahé a u nás rozhodně ne běžné. Díky partnerům a firmám, co nás podporují, jsme je ale mohli k nám do Třince dovést,“ dodal.

Hvězdy pěly na Klusovou chválu. „Je to asi nejsilnější thaiboxerka, s jakou jsem kdy trénovala nebo zápasila, a její klinče pro mě byly velkým problémem,“ prohlásila například Nalepka.

Obrovského pokroku si všimla i Block. Obě se potkaly loni ve finále mistrovství Evropy, kdy ještě Klusová boxovala v těžší váze. „Byla velmi překvapená, jak se zlepšila, a byla ráda, že se můžou na Evropu v Minsku připravovat spolu. Nili i její trenér Benny vidí v Káje další šampionku a budoucí hvězdu thajského boxu,“ podotkl Vaňka.

Další zprávy z regionu