Jágr překonal v Třinci Gretzkyho, z výhry se ale radovali Oceláři

Třinečtí hokejisté zdolali doma před téměř vyprodanou halou Kladno 5:4. Výhru řídil Marko Daňo čtyřmi body (2+2). Hostům nestačil ani rekordní gól Jaromíra Jágra, který završil ve 45. minutě obrat týmu z 1:3 na 4:3.

Jaromír Jágr dal v Třinci 1099. gól v součtu tref v profesionálních soutěžích a reprezentaci. Překonal tím rekord, který držel Wayne Gretzky. Foto: Lukáš Filipec

„Hrají každý zápas o život a opět se ukázalo, že nemůžeme polevit ani na vteřinu. Klobouk dolů, jak hráli a využili své šance. Bylo to náročné,“ řekl Daňo. „I když jsme měli v poslední době několik nevydařených zápasů, tak jsme po jejich čtvrtém gólu ukázali svou sílu. Vypadalo to, že zápas ztrácíme, ale nevzdali jsme se. Semkli jsme se a zvrátili ho na svou stranu,“ těšilo jej.

„Je to žijící legenda. Má asi dva metry a sto dvacet kilo, takže my menší a lehčí hráči to s ním máme těžké. Pořád je s pukem silný, dnes to bylo vidět.“Lukáš Kaňák

Daňo otevřel po chytré přihrávce Nestrašila v deváté minutě skóre do prázdné branky. Kladno kontrovalo brzy Plekancem. Uvolnil jej Jágr, který předtím ustál několik soubojů s Marianem Adámkem a vyslal perfektní pas. „Je to žijící legenda. Má asi dva metry a sto dvacet kilo, takže my menší a lehčí hráči to s ním máme těžké. Pořád je s pukem silný, dnes to bylo vidět,“ řekl na adresu Jágra obránce Lukáš Kaňák, který odehrál po výměně z Plzně první zápas za Oceláře.

Nerozhodný stav zlomil Daňo z dorážky a Hrňa zvýšil ve 24. minutě na 3:1 v přesilové hře dělovkou z pravého kruhu. Kladno ale ještě ve druhé třetině vyrovnalo trefami Kubíka a Indráka.

Na začátku třetí třetiny se Jágr blýskl individuální akcí. U zadního mantinelu se zbavil Milana Doudery, vybruslil si před branku a střelou ke vzdálenější tyči překonal Mazance. Takhle dal svůj 1099. gól v součtu branek v profesionálních soutěžích a v reprezentaci a osamostatnil se v čele historické tabulky, které před utkáním vládl společně s Waynem Gretzkym.

„Čeká, než se na něj bek nalepí, vytočí se a se svou dlouhou hokejkou se velmi těžko odblokovává. Byla to pěkná akce,“ komentoval Daňo Jágrovu trefu, kterou uznale odměnili potleskem i třinečtí fanoušci. Oceláři ale rychle otočili bekhendovými střelami Růžičky a Marcinka.

Fanoušci křičeli budíček, Smith ještě nehrál
V sektoru, kde mají Oceláři „kotel“, vytáhli fanoušci po gólu Jaromíra Jágra transparent s obrázkem budíčku. Doplnili je pokřiky: „My chceme Třinec! Budíček!“ Obhájce titulu totiž prohrál šest z předchozích sedmi utkání a schylovalo se k překvapení i v duelu s nejhorším týmem ligy, který před pár měsíci doma deklasovali 8:0.

„Někdo se z hráčů naštve, někdo se uzavře do sebe. Těžko říci, jak reaguje dvacet lidí. Ale všiml jsem si, že se rozvinul transparent budíček, začalo se křičet budíček a v tu dobu jsme dali gól (na 4:4). Pravděpodobně to mělo ozdravný efekt,“ zamýšlel se trenér Třince Zdeněk Moták.

Kanadského obránce Adama Smithe, který tým posílil před uzávěrku přestupů, ještě nevyužil. „Měl jsem představu, že by do zápasu vletěl, ale po konzultaci a domluvě jsme mu dali čas, aby ještě potrénoval a zapracoval se do týmu. Přijel ve čtvrtek večer, potřebuje ještě čas na aklimatizaci,“ vysvětlil kouč.

Premiéru si naopak odbyl Lukáš Kaňák, nastupoval jako sedmý bek. „Jsem relativně spokojený. Nic nezkazil, hrál obětavě a splnil, co jsme od něj očekávali. Doufám, že jeho forma bude stoupat a že nám pomůže,“ řekl Moták na adresu Kaňáka.

Třinec – Kladno 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Daňo (Nestrašil, Marcinko), 20. Daňo (Růžička, Marcinko), 24. Hrňa (Chmielewski), 47. Růžička (Daňo), 52. Marcinko (Daňo) – 11. Plekanec (Jágr, Kubík), 32. Kubík (Plekanec, Procházka), 39. Indrák (Sotnieks, Klepiš), 45. Jágr (Kubík, Plekanec). Rozhodčí: Hribik, Pilný – Axman, Rožánek. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 5268.
Třinec: Mazanec – Marinčin, Doudera, Adámek, Jeřábek, Roth, Čukste, Kaňák – Růžička, Marcinko, Daňo – Hudáček, Voženílek, Nestrašil – Hrňa, Dravecký, Chmielewski – Hrehorčák, Roman, Buček. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu