Jašek je rád, že sezonu začne doma a v klubu, který ho vychoval

Lukáš Jašek se po konci hokejové sezony vždy přesouvá z Kanady do rodného Třince. V domácím prostředí se připravuje na nový ročník, který letos začne u Ocelářů, jelikož se start soutěží v zámoří posunul. Od Vancouveru má svolení.

Lukáš Jašek odehrál za Třinec oba čtvrtfinálové zápasy v Česká Generali Cup proti Hradci Králové. Foto: Petr Rubal

„S Oceláři jsme se domluvili rychle. V zámoří jsem celou sezonu jen s přítelkyní a chybí mi tam rodina i kamarádi. Chtěl jsem proto zůstat doma, ani jsem nepřemýšlel o Finsku a jiných soutěžích. Navíc jde jen o dva měsíce a přišlo by mi zbytečné, abych někam jezdil. Jsem rád, že můžu trénovat a hrát v klubu, který mě vychoval,“ uvedl Jašek.

„Jsem rád, že můžu trénovat a hrát v klubu, který mě vychoval.“Lukáš Jašek

S Vancouverem, který ho v NHL draftoval a kde mu po sezoně vyprší nováčkovský kontrakt, situaci o svém uvolnění do mateřského klubu neprobíral. „Všechno řešili mezi sebou agenti a manažeři klubů. Jen jsem tu chtěl zůstat a ve Vancouveru o Třinci moc dobře vědí, už mě sem pustili hrát v sezoně po draftu. Mají přehled a ví, že jsem v dobrých rukou,“ pokračoval.

Souhlas od kanadského klubu dostal ale až minulý týden. „Žádné speciální podmínky neměli. Jen se to trošku protáhlo, protože Vancouver ještě hraje v NHL play off a má jiné starosti. Divili byste se, co je kolem toho zapůjčení do Evropy papírování. Nejde jen o vyřízení pojistky, ještě vše musí posvětit IIHF i Český hokejový svaz. Rozdal jsem asi patnáct dvacet podpisů,“ vysvětlil.

Se Zadinou hrál v repre, Kořenáře znal jen z televize

Lukáš Jašek odehrál poslední dvě sezony v AHL v dresu Uticy Comets. Ve stejné soutěži působili loni i Filip Zadina a Josef Kořenář, kteří v Třinci také začnou sezonu.

Se Zadinou hrál v Hradci Králové v jednom útoku. „Znám ho už dlouho, nastupovali jsme spolu i v mládežnické reprezentaci. Je velice šikovný na kotouči, umí tvořit hru ve velké rychlosti. Je dobrým bruslařem a je k sobě velice tvrdý. Když se mu něco nepovede, zlobí se na sebe a hned v další situaci chce být lepší. Má i dobrou, překvapivou střelu, což potvrdil i dvěma góly v Hradci. A je velice mobilní, dokáže klamat tělem a zbavovat se tak protihráčů. Je to pro Třinec obrovská posila,“ řekl Jašek na adresu Zadiny, jenž se už prosazuje i v NHL. V poslední sezoně dal za Detroit osm gólů.

Kořenář chytal v odvetě s Hradcem Králové (prohra 2:3) a do branky se postavil pár hodin poté, kdy se dotáhlo jeho působení v Třinci.

„Je trochu vtipné, že hrajeme dva roky stejnou soutěž, ale seznámil jsem se s ním až v Třinci. Dosud jsem ho znal jen z televize,“ rozesmál se Jašek. „Nikdy jsem proti němu nehrál, protože jsme oba v jiné divizi a na opačné straně Ameriky. Vím ale, že chytal i na MS do 20 let a udělal na mě dobrý první dojem i tady. Je to pracovitý kluk a v zápase působil sebevědomě, zákroky měl jisté,“ dodal.

Start nového ročníku AHL se plánuje na začátek prosince. „Kdo ví, jak to bude. Už jsem slyšel verzi, že by AHL vůbec nezačala, pokud by se měla hrát bez diváků. Ze vstupného mají největší příjmy, výrazně by to zasáhlo klubové rozpočty. Ale pořád se to mění, variant už se objevilo hodně, a pro mě jako hráče nemá smysl se tím denně zabývat. Pro mě je stěžejní, že mám svolení hrát v Třinci do poloviny listopadu. Poté by nám v zámoří měly začít přípravné kempy. Uvidíme, co bude. Stát se může cokoliv. Přál bych si, aby se ale všechny soutěže rozjely podle plánu,“ uzavřel Lukáš Jašek.

 

Další zprávy z regionu