Jsem rád, kolik nás tu je z Třince, říká Musil z dějiště MS

Soupiska českého hokejového týmu pro mistrovství světa se hemží současnými i bývalými hráči třineckého klubu. V nominaci je David Musil, Matěj Stránský, Filip Zadina, Michael Špaček a Šimon Hrubec.

David Musil se probojoval z Třince na MS podruhé za sebou. Archivní foto: Petr Rubal

Navíc Slovensko budou reprezentovat Martin Gernát s Milošem Romanem a Lotyšsko Ralfs Freibergs. „Jsem rád, kolik nás tu je, a myslím si, že i Třinec může být hrdý, že reprezentujeme jak Česko, tak Slovensko i Lotyšsko,“ uvedl David Musil, který hrál i na posledním mistrovství světa a turnaj zakončoval v první obranné dvojici s Filipem Hronkem.

Tehdy byl v kádru z Ocelářů ještě Hrubec jako brankářská trojka. Tentokrát si svými výkony v sezoně řekl o post jedničky – Omsk dovedl v KHL k titulu a na Českých hokejových hrách vychytal v obou startech výhru. V duelu s Ruskem (4:0) si dokonce připsal první nulu v reprezentaci.

Výraznou postavou byl i Stránský, který na Českých hokejových hrál nastoupil ke dvěma utkáním a v obou vstřelil vítězný gól (2:1 s Finskem a 3:2 v prodloužení se Švédskem). Tři branky dal Zadina a stal se nejlepším střelcem turnaje. Špaček připravil čtyři trefy. I díky jejich výkonům český reprezentační tým ovládl domácí turnaj.
„Líbí se mi, jak hrajeme, a hlavně mě těší, že hrajeme jako tým. Teď se (na MS) ukáže, jak na tom jsme. Musíme navázat na výkony z Českých her,“ podotkl Musil.

Třinecký obránce si na posledním mistrovství světa zahrál o medaile, český tým ale nakonec skončil čtvrtý. „Nejdříve se musíme umístit co nejlépe v tabulce základní skupiny. Tam to vše začíná. Samozřejmě se ale chceme dostat co nejvýše a chceme zabojovat o zlato,“ podotkl David Musil.

Česká reprezentace vstoupí do turnaje v pátek 21. května od 15.15 proti Rusku.

Roman bude hrát poprvé na mistrovství světa mužů
Miloš Roman po zisku titulu s Třincem obdržel poprvé pozvánku do slovenského reprezentačního áčka a šanci využil dokonale. V prvních dvou zápasech skóroval, patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu a vybojoval si místo v kádru pro mistrovství světa.

„Jsem velmi šťastný, je to pro mě obrovská výzva a pocta, že budu reprezentovat,“ uvedl Roman. „Jsem rád, že to vyšlo, ale nespokojím se s tím, že jsem v sestavě. Půjdu opět na maximum a chci vyhrávat,“ doplnil.

Další zprávy z regionu