Jsem rád, že se těžké období překonalo, říká trenér Jakus

Třinečtí fotbalisté pod vedením nového trenéra Tomáše Jakuse ožili – po jeho nástupu získali v sedmi kolech třináct bodů se skóre 14:6 a odvrátili nejen hrozbu sestupu, ale posunuli se v druholigové tabulce na osmé místo.

Třinecký trenér Tomáš Jakus je s výkony svých svěřenců nadmíru spokojený. Foto: Petr Rubal

„Jsem nadmíru spokojený,“ uvedl Jakus, který nahradil před pěti týdny v pozici trenéra Jiřího Nečka. „Když jsem mužstvo přebral, věřil jsem, že se zachráníme. Věděl jsem, že kluci umí hrát fotbal a že tým je silný. Ověřil jsem si to na prvních trénincích a viděl jsem, že jim není osud klubu lhostejný. Ukázali to i v zápasech na hřišti,“ těšilo ho.

„Jsem rád, že se to těžké období překonalo. Ale nebylo předtím všechno špatně a nezvedli jsme se, protože přišel Jakus.“Třinecký trenér Tomáš Jakus

Přiznal, že obavy trošku měl. „Uvědomoval jsem si, že máme obtížný los. Čekala nás mužstva Hradce Králové a Jihlavy, která hrají o postup. V závěrečných dvou kolech se utkáme s (třetím) Brnem a (vedoucími) Českými Budějovicemi. K tomu zápasy s týmy namočenými v boji o záchranu (Sokolov, Chrudim, Vlašim, Žižkov). Ale kluci to zvládli,“ oddechl si.

Třinec v úvodních jarních šesti kolech získal jen tři body za remízy, s nástupem Jakuse se situace otočila. „Skoro v každém zápase dáme v prvním poločase nějaký gól, proti Vlašimi i Žižkovu dokonce velmi rychlý. Začali jsme trochu jinak zahrávat standardky a vychází nám to. Ale neřekl bych, že hráče učím odlišným věcem než Jirka Neček. Ani jsem si nepřivedl pět nových hráčů, ale pracuju s týmem, který na podzim udělal 20 bodů. To nebylo málo. Jen se mančaft zadrhl, to se stává. Jsem rád, že se to těžké období překonalo. Ale nebylo předtím všechno špatně a nezvedli jsme se, protože přišel Jakus,“ dodal.

Třinečtí fotbalisté si v posledním utkání poradili bez problémů s Viktorií Žižkov. Nad pražským týmem vedli už po půlhodině 3:0 a nakonec zvítězili 4:0. „Od první minuty jsme hráli, co jsme chtěli,“ radoval se Jakus. „Nabádal jsem ale kluky, aby nebyli na hrušce. Věděli jsme, že kdyby Žižkov dal gól na 3:1, ještě by mohlo dojít k dramatu. Kluci si to vzali k srdci a hráli zodpovědně. Po čtvrtém gólu už se zápas jen dohrával,“ dodal třinecký kouč.

Jeho svěřenci hrají příští zápas na hřišti exligového Brna a sezonu zakončí doma s Českými Budějovicemi. „Chceme udržet osmé místo. Byla by to krásná tečka za naším tažením,“ podotkl Tomáš Jakus.

Více včetně rozhovoru s Martinem Samiecem a Filipem Kubalou si přečtete v tištěné verzi.

Třinec – Žižkov 4:0 (3:0)
Branky: 6. Samiec, 29. Buchvaldek, 30. Dedič, 65. Janošík. Rozhodčí: Matějček. Diváci: 468.
Třinec: Adamuška – Ilko, Šuľa, Bedecs, Janoščín – Vaněk, Samiec – Buchvaldek (55. Omasta), Weber (69. Arroyo) Janošík – Dědič (79. Demjan). Trenér: Jakus

 

Další zprávy z regionu