K zábavě nepotřebujete luxusní resorty, říká Rubeš o golfu na kraví louce

Jednou v roce se proměňuje v posledních šesti letech kraví louka v Oldřichovicích v golfový resort. Ještě v den turnaje se dokonce seče tráva a kolíkuje hřiště s osmi jamkami, aby bylo připraveno ke hře.

Údery se zahrávají z vyšší trávy, než bývá na golfových turnajích obvyklé. Foto: Pořadatelé

Specifické podmínky si letos vyzkoušelo 31 golfistů, všechno majitelé zelených karet. „Toto hřiště je zcela nejtěžší, jaké je možné si představit,“ podotkl Jaroslav Rubeš, vítěz prvních dvou ročníků, a vyjmenoval, čím se hrací plocha liší od běžných. „Má nakloněné roviny, chybí ferveje (nízko střižená plocha mezi odpalištěm a jamkovištěm). Každá rána je tak hrána z těžkého rafu (vysoké trávy), některé údery se odpalují na slepo, některé končí v autech i v lese. Vzdálenosti nejsou označeny a vše je hráno s velkou mírou odhadu, což vede k chybnému výběru holí. Také terén je náročný a velké převýšení prověřuje fyzickou zdatnost hráčů. Příprava na toto hřiště je v podstatě nemožná. Rozhoduje zkušenost, štěstí,“ doplnil.

Toto hřiště je zcela nejtěžší, jaké je možné si představit Každá rána je tak hrána z těžkého rafu (vysoké trávy), některé údery se odpalují na slepo, některé končí v autech i v lese. Jaroslav Rubeš

Turnaj má své kouzlo. Jedná se o symbolický návrat ke kořenům, kdy golfoví nadšenci z našeho regionu hledali tréninkovou plochu. Pro svůj nápad tehdy strhli předsedu JZD v Oldřichovicích, který jim pod Javorovým pronajal louku. U nedaleké Tesly byl v roce 1977 založen dokonce golfový oddíl.

„Čím je člověk starší a má více životních zkušeností, tím více si váží historie, přátelství a tradice,“ pokračoval Rubeš. „Zmocňuje se mě nostalgie, že tu hraju na hřišti, které zakládali golfoví nadšenci v dobách, kdy byl golf skoro zakázaným sportem. Je to jedinečný zážitek, protože takové tréninkové plochy nenabízí ani žádné registrované hřiště. Je vidět, že k zábavě a soupeření nepotřebujete žádné luxusní resorty, ale nadšení, přátelství a obětavost pořadatelů. Turnaj má perfektní atmosféru,“ pochvaloval si.

Směje se, že louka i dostojí svému názvu. „Loni se pořadatelé snažili kravince na hřišti zakrýt posekanou trávou, aby zabránili drobným nehodám a hráči zůstali i po odehraní turnaje krásní a čistí pro závěrečné fotografování. Po první ráně jednoho z hráčů ale zůstal míček právě na takovém místě. Nebylo poznat, že je pod krásně posekanou trávou skryt kravinec. Po odehrání další rány se kromě míčku, který letěl tam, kam měl, vznesl i významný kus tohoto přírodního produktu a z výšky dopadl na rameno jeho spoluhráče. Pochopíte, že na závěrečné fotografii vedle něj nikdo nechtěl stát.“

Turnaj v Oldřichovicích má charitativní rozměr
Nejen golfový zážitek přitahuje Jaroslava Rubeše na turnaj do Oldřichovic. Vítěz má možnost vybrat charitativní organizaci, která obdrží finanční dar.
„Toto je asi nejvýznamnější bod celé tour. Možnost vybrat zcela konkrétní organizaci zabývající se charitou, pomoci slabším, starším, hendikepovaným. Je to velké lákadlo a závazek, ale také další moment, který mě nutí vždy přijít,“ vysvětlil Rubeš.

Před startem letošního ročníku převzali finanční příspěvek zástupci Základní školy a Mateřské školy pro sluchově a řečově postižené. Je jedinou svého druhu v Moravskoslezském kraji a služeb využívají i děti z našeho regionu. Do Oldřichovic přijelo i jedenáct školáků, aby za dar poděkovali, a pod vedením vychovatelky zazpívaly účastníkům dvě písně ve znakové řeči.

Každým rokem se zvyšuje kvalita hráčů
Golfovou soutěží v Oldřichovicích vrcholí celá akce s názvem Náš turnaj. Od prvního ročníku (2017) si zachovává stejnou podobu. První dvě kola se konají na regulérním hřišti v Ropici, třetí na kraví louce.

„Líbí se mi ještě, že pořadatelé každým rokem inovují vložené soutěže,“ uvedl Jaroslav Rubeš. Letos se střílelo na hokejovou bránu, kterou hájila maketa gólmana s otvory. „V této soutěži jsem získal dva body a přispěl jsem našemu (čtyřčlennému) týmu ke třetímu místu,“ těšilo jej.

Celkem se turnaje zúčastnilo osm týmů a každý dostal před startem speciální balíček. „Obsahoval tři míčky, roušku, vlhčené ubrousky, které jsem využil do poslední možnosti, neboť jsem šlápl do kravince,“ prozradil Rubeš. Náhradní míčky jsou také na místě, spousta se jich už nenajde. „Ten, kdo ztratí nejvíce míčků, je také jedním z oceněných hráčů,“ pousmál se.

Turnaj letos vyhrál Tomáš Gajdzica a v ženách byla nejlepší Ingrid Nieslaniková. „Vyhrát je čím dál tím obtížnější. Zvyšuje se kvalita hráčů a stoupá zarputilost zvítězit na takto prestižním turnaji,“ pronesl Rubeš, vítěz prvních dvou ročníků. Specifické prostředí v Oldřichovicích si ale užil. „Všichni vědí, jaké podmínky nás tu čekají, a myslím si, že se na to každý těší. Jako vždy se hrálo v perfektně nastolené atmosféře.“

Další zprávy z regionu