Klusová bojovala srdnatě o pás mistryně světa a těsně prohrála

Karolína Klusová donutila Georginu van der Linden, aby si v obhajobě pásu mistryně světa hrábla až na úplné dno sil. Jak fyzicky náročný zápas svedly, dokazuje i scéna po konci zápasu, kdy se holandské boxerce před vyhlášením vítězů udělalo nevolno a zvracela.

Karolína Klusová (vlevo) svedla s obhájkyní titulu Georginou van der Linden vyrovnanou bitvu. Foto: Jan Smekal

Georgině van der Linden, která měla před utkáním na kontě 110 výher, patřila úvodní dvě kola. V prvních sekundách ukázala, jak je silná, a dvakrát za sebou povalila třineckou boxerku na zem. „Velký respekt jsem neměla. Čekali jsme, že bude takhle reagovat a že mě bude házet na zem. Pak už jsem si to pohlídala a bylo to lepší. Má celkem 115 zápasů, trénuje odmalička, je mistryní světa, kdežto já dělám thajský box tři roky. Zkušenosti hrály pro ni. Pro mě zase to, že jsem více chtěla,“ vysvětlila Karolína Klusová.

„Říkala mi, že jsem velice kvalitní zápasnice a že mi děkuje za zápas. Ale cítila jsem v té chvíli zklamání. Šance na titul jsem opravdu měla, skončilo to těsně.“Karolína Klusová

Od třetího kola se zápas , který trval 5 x 2 minuty, vyrovnal a v jeho závěru měla třinecká boxerka navrch. „Vycházela nám taktika,“ pochvalovala si Klusová, která se držela se soupeřkou často v klinči a používala hlavně kopy. „Plánovali jsme, že ji utahám, a když fyzicky odejde, tak ji dorazím. Viděla jsem, že už nemůže, zatímco já ještě měla sílu. Jen mi k vítězství chybělo ještě šesté kolo. Ale musím uznat, že byla lepší, komplexnější,“ pokračovala.

Výkon Klusové označil její trenér Martin Vaňka za famózní. Pochvalu sklidila třinecká boxerka i od soupeřky, která k ní po zápase promlouvala. „Říkala, že jsem velice kvalitní zápasnice a že mi děkuje za zápas. Ale cítila jsem v té chvíli zklamání. Šance na titul jsem opravdu měla, skončilo to těsně. Ale dala jsem do toho všechno a připravovala jsem se na něho nejlépe, jak jsem mohla,“ podotkla.

Klusová si ohromně vážila i podpory publika, ve kterém nechyběli její nejbližší i spolupracovníci z třinecké nemocnice. „V hledišti jsem měla mamku, taťku, ségru, přišel se podívat pan primář chirurgického oddělení a také sestřičky. Celkově byla podpora diváků neskutečná, největší, jakou jsem kdy zažila. Hrozně moc jsem si to užívala. To, kolik tady přišlo lidí, jak všichni fandili, bylo neuvěřitelné. Cítila jsem, že stojí při mně,“ uzavřela.

Tábor získal cenný skalp

Dominik Tábor porazil 3:0 na body Francouze Yapiho Kevina, který měl před utkáním bilanci 34 výher a jen 2 porážky. „Určitě to byl nejtěžší soupeř v mé kariéře, ale bylo mi jedno, jakou má bilanci. Stál jsem tvrdý jako kámen, ničím mě nezaskočil a jel jsem si svoje,“ uvedl Tábor. „Všechno, co jsem chtěl, jsem udělal, a vyhnul jsem se všemu, čemu jsem se chtěl vyhnout. Chtěl jsem soupeři rozkopat nohy, ale nakonec jsme náš plán otočili a chtěli mu rozbít ruce. Hlavní bylo, že jsem byl pořád aktivní, proto jsem čekal, že vyhraju,“ dodal.

Tábor zápasil letos na Enfusionu podruhé a přiznal, že by se thajským boxem chtěl jednou živit. „Je to mým snem a dělám pro to každým dnem všechno, co se dá. Trenérovi jsem řekl, že příští rok budu v této hale bojovat o světový titul,“ řekl osmnáctiletý student Středního odborného učiliště TŽ na Kanadě.

Kantor vyhrál, Křístek ne

Tomáš Kantor ozdobil svou premiéru na Enfusionu výhrou 3:0 na body nad o třináct let mladším Adrianem Tadlánkem. „Při vyhlášení vítězů jsem si nebyl úplně jistý, zda jsem vyhrál. Rozhodly asi kopy na žebra a práce ve středu ringu, v tom jsem měl navrch,“ uvedl Kantor, který si pochvaloval, že každé ze tří kol trvalo tři minuty. „Tohle jsem zažil poprvé, běžně se pereme tři x dvě minuty. Delší formát mi více vyhovoval. Nemusel jsem se tolik hnát, měl jsem větší prostor pro taktiku,“ vysvětlil.

Kantor bojoval v bloku zápasů talentovaných boxerů Enfusion, ze kterého se dá výhrami dostat až hlavního programu a živit se tím. „Příští týden mi bude 34 let, už jsem za zenitem. Jsou tady i starší, ale začali s kariérou mnohem dříve. Ani jsem o tom neuvažoval, mám už rodinu se dvěma dětma. Pro mě je to koníček, který mi pomáhá i v práci,“ upřesnil Kantor, který pracuje ve Frýdku-Místku u státní policie.

Už při slavnostním nástupu poslal pusu do hlediště. „Patřila mé manželce Jolaně, slíbil jsem jí to. Nese těžce, že boxuju, asi jako každá jiná ženská. Má strach, že se mi něco stane. Tohle si samozřejmě nepřipouštím. Jsem optimistou a měl jsem i dobrou formu,“ přiznal Kantor. Jeho starší syn Jakub, jemuž je šest let, by si jeho zápas užil určitě více. „Chtěl tu být se mnou. Říkal, že by seděl pod ringem a fandil mi. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby vlezl do ringu,“ pousmál se Tomáš Kantor.

David Křístek podlehl Adamu Kosutovi 0:3 na body. Polský boxer tak zůstal i v pátém utkání své kariéry neporažen. „Rozhodla jeho zkušenost. Poprvé jsem navíc narazil na tak vysokého soupeře. Vždy se na lidi dívám shora, teď jsem ale musel zvedat hlavu a mít výše ruce,“ řekl po utkání Křístek, k němuž trenér Vaňka po prvním kole velmi energicky promlouval.

„Zdůrazňoval mi, že je tu plná hala a ať si uvědomím, že tohle je důležitých devět minut mého života, a abych do nich vložil všechno. Myslím, že jsem to splnil. Udělal jsem to nejlepší, co jsem v dané chvíli mohl. Také připravený jsem byl dobře, ale soupeř byl lepší a z utkání si odnáším i pozitiva. Těší mě například, že jsem dobře uhýbal jeho ranám,“ pokračoval.

Poprvé si Křístek také zaboxoval před tak velkou diváckou kulisou. „Hnali mě dopředu a dodávali mi sílu. I když jsem dostával, měl jsem strašnou chuť bojovat pro ně,“ řekl čtyřiadvacetiletý policista z Českého Těšína, který měl v hledišti celou rodinu i kolegy z práce.

 

Další zprávy z regionu