Klusová jde do ringu s tím, že ji soupeřka bude poslouchat

Karolína Klusová se cítí před svým nejdůležitějším zápasem boxerské kariéry, ve kterém se utká o profesionální pás mistra světa, připravená a odhodlaná. Z míry ji nevyvádí ani kvalita soupeřky – Georgina van der Linden vyhrála 111 ze 115 duelů.

Karolína Klusová začala s thajským boxem před třemi lety, aby zhubla. Tento rok byla i ve finále mistrovství Evropy. Foto: Jan Smekal

Jejich zápasem vyvrcholí Enfusion, který se uskuteční 1. prosince v třinecké Werk Areně. „Je dobrá, ale každý je porazitelný. Do ringu jdu vždy tím, že je můj a že mě ta holka bude poslouchat,“ prohlásila Klusová, která v české reprezentaci vyhrála devět z deseti zápasů. Prohrála jen ve finále mistrovství Evropy se svým vzorem a světovou jedničkou ve váze do 57 kg Nili Block.

Nad otázkou, zda si ze zápasu a setkání se svým idolem odnesla něco, z čeho by mohla těžit, chvíli přemýšlela. „Určitě nechci nikoho kopírovat, já jsem já. Ale byla to první boxerka, ze které jsem v ringu cítila, že je stejně odhodlaná jako já. Měla jsem z ní pocit, že kdyby měla nůž, zabije mě,“ přibližovala Klusová.

„Je dobrá, ale každý je porazitelný. Do ringu jdu vždy tím, že je můj a že mě ta holka bude poslouchat.“třinecká thajboxerka Karolína Klusová

„Jedná se ale jen o pocit,“ podotkl její trenér a šéf třineckého oddílu thajského boxu Martin Vaňka. „Znám to z vlastní zkušenosti. Borec má ve skutečnosti 70 kilo, ale hlava vám ho nafoukne na dvojnásobek. Přitom nedělá nic, to z něj jen vyzařuje obrovské sebevědomí. Stejné to měla i Kája z Nili, se kterou jsme jinak kamarádi. Rivalita přetrvává jen v ringu,“ dodal.

I proto se hodně věnují mentální přípravě. „Víceméně ji děláme po každém tréninku, to je dvakrát denně. Ve svých volných chvilkách si ještě často představuju zápas,“ pokračovala Klusová, která dělá thajský box třetím rokem.

„Je hodně mentálně odolná, proto se tak rychle dostala nahoru. I když zápasila se zkušenějšími boxerkami, stala se pro ně oříškem, který nerozlouskly. Překonala i křivdy rozhodčích. To vše ji posílilo. Navíc je vytrvalá, dře, má v sobě vášeň a odhodlání,“ doplnil kouč.

Klusová říká, že thajský box miluje a že se stal součástí jejího životního stylu. Ráda se koukne i na boxerské filmy, několikrát viděla také legendární sérii s Rockym, ve které jsou i scény z přípravy na zápas o titul mistra světa. „Něco málo se podobá, ale tréninky jsou už jiné,“ pousmála se rodačka z Vendryně, která ráda praktikuje ráno jógu.

Klusová přirovnala soupeřku k andělíčkovi
Součástí přípravy je i studium soupeřky. „Před měsícem jsem se podívala na pár jejích soubojů, abych věděla, co od ní očekávat. To mi stačí, zbytek nechávám na trenérovi, který ji sleduje a určí taktiku. Já se soustředím a pracuji na svých přednostech,“ dodala.

Formu si otestovala před měsícem v Litvě, kam vyrazila s českou reprezentací. Oba zápasy vyhrála stylem KO (knockout), ve finále dokonce už po třiceti sekundách. „Formu ladíme, krásně stoupá. Všechno je, jak má být,“ komentovala své první výhry před časovým limitem. „Holky vypadají křehce, ale mají neskutečné bomby,“ podotkl Vaňka. „Jo, vypadá jako andělíček. Něžná, štíhlá blondýnka. Ale chci vyhrát, nic jiného si nepřipouštím,“ dodala Klusová.

Třinecký trenér také zdůrazňuje, že 111 výher van der Linden je neobvyklé číslo. „V českém profesionálním boxu nemá nikdo ani tolik zápasů. A to jí je teprve devatenáct, s boxem začínala v šesti, loni vybojovala juniorský titul mistryně světa,“ řekl Vaňka, k vycházející hvězdě, která chce být i v ženách světovou jedničkou.

„To chci také,“ podotkla Klusová. „Je pravda, že Holanďanka vyhrála v Enfusion všech sedm zápasů, je to těžká soupeřka. Ale přesně Kájin styl jí nesedí. Navíc Kája letí nahoru, je dobře nastavená a má skvělou formu,“ dodal Vaňka.

Věří, že jí diváci pomůžou
Karolína Klusová začala s thajským boxem kvůli hubnutí. Nejdříve chodila jen na tréninky, ale probudila se v ní dětská touha, která ji lákala k bojovým sportům. Rodiče jí ale tehdy box zakázali.

„Pořád mají strach, nechtějí, aby jejich dítě někdo mlátil. Ale už jsou ve fázi, kdy se s tím smířili a začínají chodit na zápasy,“ vysvětlila Klusová, která věří, že v cestě za titulem jí pomůže i domácí prostředí. „Budu mít hroznou radost, když lidé přijdou a když uslyším, jak mě povzbuzují a vyvolávají mé jméno,“ uzavřela.

Další zprávy z regionu