Klusovou zastavil na mistrovství Evropy až ve finále její vzor

Karolína Klusová utržila před rokem na soustředění v Thajsku při tréninku s několikanásobnou mistryní světa Nili Block monokly. Teď se obě střetly i v ostrém zápase, a hned ve finále mistrovství Evropy. Se svým vzorem prohrála na body.

Karolíně Klusové se splnil sen, když si ve finále mistrovství Evropy zaboxovala se svým vzorem Nili Block. Foto: archiv K. Klusové

Jde o další senzační výsledek Klusové, která startovala poprvé na turnaji IFMA (mezinárodní světový svaz thajského boxu) a byla považována za outsiderku. „Já jsem se tak určitě necítila,“ rozesmála se Klusová, která reprezentovala ČR ve váze do 60 kg.

„Když jsem koukla na los, viděla jsem, že můj velký vzor a několikanásobná mistryně světa je ve druhé části pyramidy. Věděla jsem, že je tedy šance, abychom se utkaly ve finále, a přesně tohle byl můj sen,“ uvedla Klusová, která na cestě do finále porazila belgickou a ukrajinskou boxerku.

„Jsem vděčná, že se mi splnilo přání, protože co je nejvíc? Když se tvůj vzor stane tvým soupeřem! Ukázala mi, kam až jde tento úžasný sport dotáhnout a na jaké úrovni je. Budu tak dlouho trénovat a cvičit, abych se vyrovnala těm nejlepším,“ pokračovala.

Pro Klusovou ale izraelská bojovnice nebyla úplnou neznámou. „Poprvé jsme se potkaly loni v Thajsku, kde mi můj trenér (Martin Vaňka) domluvil s ní sparingy. Nejvíce se naučíte od nejlepších. A bylo to tvrdé. První den jeden monokl, druhý den další a třetí den zlomený nos,“ přiznala.

„Poprvé jsme se potkaly loni v Thajsku, kde mi můj trenér (Martin Vaňka) domluvil s ní sparingy. Nejvíce se naučíte od nejlepších. A bylo to tvrdé. První den jeden monokl, druhý den další a třetí den zlomený nos.“ Karolína Klusová o první lekci, kterou dostala loni od Nili Block

Z obou se ale staly kamarádky. „Jen v ringu ne,“ řekla Klusová s úsměvem. „O tom sport je, vytvářet přátelství, spojovat lidi. Po zápase jsme se objaly, vzdaly si úctu. Všechno probíhalo v duchu pěti zásad thajského boxu – respekt, tradice, fair play, přátelství a čest,“ podotkla.

Thajboxerka z třineckého oddílu Como-3 gym vidí i na příkladu souboje s Block, jak se za poslední rok zlepšila. „Je to tím, že jsem si tenhle sport zamilovala, a vše, co dělám, je proto, abych v něm byla dobrá. Trénuji tvrdě, zajímám se o stravu, regeneraci, sleduji zápasy,“ vysvětlila.

Velké úspěchy sbírá, přestože se thajskému boxu věnuje teprve tři roky. Tehdy do tělocvičny přišla s cílem zhubnout. Nyní má o dvacet kilo méně. „Ráda vzpomínám na ty chvíle, kdy jsem přišla poprvé, na mé první rukavice, chrániče na zuby. Jsou to nezapomenutelné zážitky. Má proměna je výsledkem velké práce Martiny Botyánszké, která mě dokonale připravila, abych mohla postoupit k zápasníkům. A také Martina Vaňky, který se mě pak ujal, a je neuvěřitelný v tom, jak se o nás bojovníky stará. Každému vždy nastuduje soupeře, dělá nám tréninky přímo na míru. Každého podporuje přímo tak, jak to daný boxer potřebuje. Ale všichni v Comu si pomáháme a každý z oddílu má zásluhu na tom, jak se nám daří,“ uzavřela.

 

Další zprávy z regionu