Fotbalisté mají kondici jak ligoví hráči, přibrali jen trenéři

V třineckém fotbalovém klubu neztrácejí čas. Hráči podstoupili 2. a 3. ledna zátěžové testy, o den později měli první společný trénink, před kterým proběhlo i obligátní vážení. Obešlo se bez jakýchkoli problémů. Stejně jako loni.

Na měsíční zkoušce jsou v Třinci ekvádorští fotbalisté útočník Luis Arroyo (v zeleném) a záložník Francisco Nazarena. Foto: Roman Baselides

„Někteří, například Bedecs a Janoščín, dokonce shodili. Všichni přišli připraveni solidně. Přibrali pouze trenéři. Já teď tajně běhám, abych dal kila dolů,“ pousmál se třinecký kouč Jiří Neček.

Jeho svěřenci odehráli poslední mistrovský zápas 17. listopadu a přesně o měsíc později jim začal individuální plán. „Trénovali každý den včetně Vánoc i Silvestra do 1. ledna,“ upřesnil. Neček ale každý den sledoval, jak hráči plní své povinnosti. Třinečtí trenéři totiž v minulé zimní přípravě vyzkoušeli nový typ sporttesteru s GPS a novinka se jim osvědčila.

„Překvapilo mě, jak na tom jsou i mladí. Niemczyk by klidně mohl hrát fotbal v kanadách.“Třinecký trenér Jiří Neček

„V počítačovém programu krásně vidím, zda kluci plní individuální plán. V jakém terénu běhají, zda se drží tepové frekvence. Měl jsem díky němu třeba přehled i o Mikkovi (Reintamovi), který vyrazil na týden do Estonska za rodinou na Vánoce. Pokračujeme v nastaveném režimu a přípravu si opět zpestříme i tréninky thajboxu, což nám také prospívá,“ řekl Neček.

Překvapili mladí, Niemczyk by mohl hrát v kanadách

Zodpovědný přístup se odrazil i ve výsledcích zátěžových testů. „Kluci mají kondici jako ligoví hráči. I během podzimní části ukazovali, že je to naše přednost,“ těšilo trenéra Nečka, který do zimní přípravy vzal i juniory Denise Nieslanika, Stanislava Potůčka a Petra Niemczyka.

„Překvapilo mě, jak na tom jsou. Například Niemczyk měl ve VO2 max hodnotu 67 a to je hodně dobré číslo. Norma je u fotbalistů šedesát. Klidně by mohl hrát fotbal v kanadách. Je vidět, že Tomáš Jakus (trenér juniorky) s nimi pracuje dobře. Ale kondice je jen jednou složkou výkonu. Je dobře, že si ji kluci udržují na výši a že se můžeme více věnovat i dalším věcem. Například koncovce, ta nás trápí. Chceme dávat na jaře více branek,“ uzavřel Jiří Neček.

Třinec zkouší v přípravě tři hráče. Urostlého stopera Erika Šulu z Popradu a z Ekvádoru přiletěli Luis Arroyo a Francisco Nazarena – kompletní rozhovor s trenérem Jiřím Nečkem o kulturním šoku, jaký v Třinci oba hráči zažívají, vyjde v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu