Kozlovský si kapra na Vánoce rád uloví sám

Radim Kozlovský se věnuje sportovnímu rybolovu a úlovky pouští z 99 procent zpátky do vody. Mezi výjimky patří Vánoce a pokud zimní počasí dovolí, vyráží chytit kapra, kterého by rodince připravil na štědrovečerní stůl.

Radim Kozlovský plánuje, že si letos před Vánoci zajde chytit kapra. Foto: archiv R. Kozlovského

„Je to vždy cíl. Přiznám se ale, že kapra na Vánoce většinou dostanu nebo koupím. Na Vánoce musí být ryba čerstvá, nezmražená, ale ulovit ji v zimním období je hodně závislé na počasí. Letos je zatím přívětivé a podle předpovědi meteorologů to vypadá, že půjdu,“ pousmál se Kozlovský.

„Přiznám se ale, že kapra na Vánoce většinou dostanu nebo koupím. Na Vánoce musí být ryba čerstvá, nezmražená, ale ulovit ji v zimním období je hodně závislé na počasí.“Radim Kozlovský

Kam? „Třeba na Kanaďanku. Minulý rok jsem tam vyrazil na Silvestra na dravce. Zrovna začal padat sníh s deštěm, bylo to kouzelné. Měl jsem i jeden záběr, ale štika se odháčila a uplavala. I teď mám v sudu nachystáno ještě několik živých rybiček a plánuju, že si konec roku a sezóny zpestřím lovem candátů a štik,“ pokračoval.

Dnes někteří lidé nahrazují na Štědrý večer kapra jinými rybami nebo řízky, Kozlovští ale dodržují tradice. „Naším hlavním chodem je smažený kapr s bramborovým salátem,“ podotkl náměstek třinecké primátorky. „Chutná mi i rybí polévka. Když ji umí někdo připravit, je výborná. Výjimečně jsem ji zkusil na Vánoce uvařit, ale součástí naší tradice je hrachová, na ni se všichni těšíme,“ vysvětlil.

Exotika mu ale není úplně cizí. Letos ho překvapilo, jak chutná sumeček africký. „Je to delikátní záležitost. Jeho výhodou je, že nemá téměř žádné kosti a není moc cítit rybinou. Má výborné, a šťavnaté maso, doporučuju. Manželka plánuje, že bychom si ho mohli v období mezi Vánocemi a Silvestrem připravit.“ Dodal, že má hodně rád uzeného kapra. Vyvrátil ale, že by zvyšoval český průměr konzumace ryb, který patří v Evropě k nejnižším. „Na talíři ji máme zhruba jednou za měsíc,“ upřesnil.

Kapra na Vánoce porcuje sám a klepe během rozhovoru na stůl, že ještě nikomu kůstka v krku nezaskočila. Ostatně to podle jeho slov není ani možné. „Kapra neporcuju rovně na podkovy, ale rozpůlím ho a poté ho krájím na delší proužky ve směru žeber. V hřbetní části, kde se nacházejí drobné kostičky, naříznu rybu v půlcentimetrových rozestupech tak, abych kostičky proříznul. Díky tomu se propečou, ani nezaregistrujeme, že jsme je snědli. Na stole zůstanou jen dlouhé žeberní kosti,“ vysvětlil.

Z kapra, kterého připravuje k Vánocům, si nechává šupinu. „Dám ji do peněženky a tu vložím před Štědrým večerem pod ubrus. Prý to přináší bohatství,“ uzavřel s úsměvem.

Další zprávy z regionu