Lichý rozbil botu v nepravý čas a skončil třetí na mistrovství ČR

Tomáše Lichého povzbudil letošní výsledek na mistrovství Evropy ve skialpinismu, kde skončil na 27. místě a poprvé tím získal body do Světového poháru mužů. Pomýšlel i na obhajobu titulu mistra ČR, ale den před vrcholným závodem rozbil v tréninku při sjezdu z Javorového závodní botu.

Tomáš Lichý dosáhl skvělého výsledku na ME dospělých ve skialpinismus, kde skončil 27. Foto: archiv T. Lichého

„Rupla mi jedna součástka, uvolnila se a spadl jsem. Věděl jsem hned, že je zle. Už jsem na botách opravil snad všechno, ale bylo mi jasné, že tohle nedám tak rychle dokupy. A náhradní boty nemám. Závodní jsou celkem drahé, nové stojí okolo čtyřiceti tisíc, tak jsem šel mistrovství ČR v tréninkových. Každá je o čtyři sta gramů těžší, a když závod trvá hodinu a třičtvrtě, projeví se to. Ubírá to síly,“ vysvětlil Lichý.

Závodní boty používá den dva před soutěžemi. „Abych je trochu rozchodil a zvykl si na ně. Loni jsem v nich hodně trénoval, ale teď si je šetřím. I s půjčováním je to složité. Dokonce se mi to stalo při tréninku s Romanem Kuczynskim, který má stejnou velikost bot jako já. Ale bál se, že bych mu je také rozbil. Chápu to,“ pousmál se.

Náhradní boty nemám. Závodní jsou celkem drahé, nové stojí okolo čtyřiceti tisíc, tak jsem šel mistrovství ČR v tréninkových. Každá je o čtyři sta gramů těžší.“Tomáš Lichý, který si den před MČR rozbil jediné závodní boty

Třinecký skialpinista obsadil na mistrovství ČR třetí místo se zhruba čtyřminutovou ztrátou na vítěze. „Je to docela dost. Tušil jsem už před závodem, že se obhajoba asi nepovede. Nemám to změřené, ale odhaduju, že výstup i sjezd z Javorového můžu mít se závodními botami o dvě minuty lepší čas než s tréninkovými. Navíc letos se MČR poprvé přemístilo ze Špindlu do Rokytnice nad Jizerou a zdejší trať vůbec neznám. Ale věřil jsem, že i za těchto okolností alespoň nějakou medaili dám,“ dodal.

Lichý během sezony vyhrál i jeden závod Českého poháru. V něm porazil oba závodníky, kteří skončili před ním na MČR. Čtvrté místo obsadil i na Středoevropském poháru v Bobrovci, kde byl opět nejlepším z Čechů.

„Skončil jsem v letošním ročníku Českého poháru pátý, protože jsem ze šesti závodů vynechal polovinu, jinak bych určitě měl zase na medaili. Ale celkem to šlo. Cením si ještě osmého místa ve vertikalu v Evropském poháru a také na ME jsem dosáhl svého nejlepšího výsledku,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu