Lyžař Staszowski spojil síly s Poláky a první závody v sezoně mu vyšly

Michał Staszowski trénoval na přelomu listopadu a prosince ve Švédsku, kde se koná příští rok MS v alpském lyžování. Závodník SKI Mosty po průlomové sezoně, ve které vyhrál Český pohár mužů ve slalomu, věří, že by tam mohl startovat.

Michał Staszowski (vlevo) věří, že by mohl příští rok startovat na MS v alpských disciplínách. Foto: archiv Michała Staszowského

Staszowski měl po minulé sezoně nabídku od olympionika Ondřeje Berndta, že by se mohli spolu na podzim připravovat. „Trénuju s Polákama. Jeden je v obřáku o něco lepší a ve slalomu o něco horší, druhý je ve srovnání se mnou bodově na úplně stejné úrovni v obou disciplínách,“ vysvětlil Staszowski.

„Konečně jsem v nějaké treninkové skupině, kde to má celé hlavu a patu.“ lyžař Michał Staszowski

Další novinkou je, že našel sponzora. „Pokryje mi tři čtvrtiny rozpočtu,“ těšilo studenta vysoké školy, který si až do minulé sezony přivydělával, aby mohl jezdit na soustředění a závody. „Mohl jsem si proto dovolit úplně změnit přípravu. Vždycky jsme jezdili hodně na ledovce, kde to je taková loterie. Místo toho jsme letos byli třikrát v hale a na začátku prosince jednou na ledovci, kdy tam je ještě docela dobré počasí, a poté jsme vyrazili hned do Švédska. Udělali jsme tam obrovský kus práce,“ prozradil.

Spojení s polskými lyžaři mu vyhovuje. „Pořád se taháme dopředu, protože skoro každý trénink jezdíme na čas a pořád se mezi sebou hecujeme, což je hlavní změna oproti předchozím sezonám. Konečně jsem v nějaké treninkové skupině, kde to má celé hlavu a patu,“ pochvaloval si.

Tréninky si zpestřují hrou. „Časomíra nám tiskne výsledné časy jízd na takový papírek a ten, kdo je nejrychlejší, ho dostane. Prozatím mám nejvíce papírků,“ těšilo ho. „Kluci si ze mě dělají srandu, že musím vyhrávat, protože máme dohodu, že vítěz nemusí na soustředění vařit. To moc neumím,“ pousmál se.

Staszowski ukázal v závodech Severského poháru, že má formu

Michał Staszowski ukázal formu uplynulý víkend i v prvních třech závodech sezony na Severském poháru, kde startovali ve slalomu hlavně Norové, Švédi a Finové. „Jsou to závody na slušné úrovni. Hned v prvním startu jsem po úvodním kole vedl, ve druhém jsem udělal velkou chybu a klesl jsem na čtvrté místo,“ pokračoval.

Následující den se dokonce probil až na stupně vítězů, byť do druhého kola vstupoval z 21. pozice. „Vyhrál jsem ho o 0,7 sekundy a vyletěl jsem na třetí místo. V posledním závodě jsem byl druhý po prvním kole o dvě setiny sekundy, ale ve druhém mi hlavně odešly síly, udělal jsem malinkou chybu a skončil jsem pátý. Byl to poslední den dvacetidenního soustředění, do závodů jsme šli z plného tréninku a bylo to znát,“ vysvětlil.

Závody bral hlavně tréninkově, i proto před nimi nečekal žádné zázraky. „A být v jednom závodě třetí, to bych před sezonou bral s velkou radostí. Vyhrál jsem i dvě kola, takže s jízdou a formou jsem spokojený, ale vnímám rezervy. Měl jsem taky trochu problém, že ve Švédsku už je brzy hodně velká tma a malé nerovnosti jsem vždycky špatně viděl a pak z toho pramenily chyby,“ dodal.

Získané zkušenosti by mohl zúročit příští rok na mistrovství světa, které se koná právě ve Švédsku. „Láká mě to. Je reálné, že bych se tam dostal. Nejlepší jsou Krýzl a Berndt, ale s dalšími jsem už minulý rok jezdil rovnocenně,“ uzavřel Michał Staszowski, kterého pozorněji sledují i reprezentační trenéři. Myslí si také, že se blíží i startu ve Světovém poháru.

Další zprávy z regionu