Lyžařka Staszowska má bronz z juniorského MČR a touží po repre

Lyžařka Agata Staszowska zajela nejlepší jízdy v sezoně ve správný moment – na mistrovství ČR mladších juniorek, kde získala bronz v obřím slalomu. Fandil jí na místě i bratr Michal, účastník posledního MS, který je momentálně zraněný.

Agatu Staszowskou podporoval na místě i bratr Michal, který minulý rok startoval na MS ve slalomu. Foto: archiv A. Staszowska

„Je to můj letošní nejlepší výsledek. Poprvé v sezoně se mi povedlo předvést jízdu podobnou těm z tréninku. Závod mi zvedl náladu. Mám hodně natrénováno, jezdili jsme hodně na ledovce, ale doteď jsem to úsilí nedokázala prodat. Ale věděla jsem, že na to mám,“ uvedla Staszowska.

Je to můj letošní nejlepší výsledek. Větší chybu jsem neudělala, i když na druhou stranu jsem se mohla více odvázat a jet rychleji.“Odchovankyně SKI Mosty Agata Staszowska

Už po prvním kole měla v obřím slalomu třetí nejrychlejší čas. Průběžné pořadí ji ale nestresovalo. „Já si před druhou jízdou nikdy nezjišťuju, jak na tom jsem. Kolik ztrácím, jaký mám náskok a tak. Před druhým kolem se vždy soustředím na to, abych zajela svou nejlepší jízdu,“ vysvětlila.

Juniorské mistrovství ČR se uskutečnilo v Bílé, do jehož oddílu před sezonou ze SKI Mosty přestoupila. „Trénuju tam třikrát týdně. Kopec velmi dobře znám, má jedno místo, kterého se všichni bojí,“ pousmála se. „Větší chybu jsem neudělala, i když na druhou stranu jsem se mohla více odvázat a jet rychleji,“ přiznala Staszowska.

Porazily ji ale jen reprezentantky Natálie Zouharová a Linda Trejbalová. „Vrátila jsem jim to o dva dny později na závodě v Polsku. To je povzbuzující. Pomalu se jim přibližuju, do reprezentace chci taky. Vede tam sice ještě dlouhá cesta, ale vím, že můžu jezdit na stejné úrovni jako ony,“ podotkla.

O medaili bojovala o den později i ve slalomu. Po prvním kole ztrácela na třetí místo jen dvanáct setin. Nakonec skončila čtvrtá s mankem šest desetin. „Tenhle závod se mi ale úplně nepovedl. Mně osobně je jedno, zda jedu slalom, nebo obřák. Obojí mám ráda. V noci ale zmrzl podklad, trať byla zledovatělá a to mi tolik nesedí,“ vysvětlila.

Staszowski léčí třísla a zvažuje, že sezonu odpíská
Agatu Staszowskou v závodě povzbuzoval i bratr Michal, který minulý rok startoval ve slalomu na mistrovství světa dospělých. Měl čas přijet, protože se nyní zotavuje po zranění.

„V přípravě jsem si v říjnu poranil tříselní sval, ale pořád jsem se nějak s tím snažil lyžovat dál. Můj stav se zhoršil před Vánoci na tréninku v Itálii. Nemohl jsem pořádně ani chodit, a proto jsem začal s rehabilitacemi. Dlouho mi nepomáhaly, ale teď se to zlepšuje. Vypadá to ale, že ještě deset dní budu potřebovat,“ řekl Staszowski.

Vzhledem k pokročilé fázi sezony uvažuje, že už tuto zimu nebude startovat. „Po zranění budu potřebovat čas, riskoval bych, že přijdu o body, které jsem si vyjel. Mám možnost je zmrazit a v příští sezoně se do toho znovu vrhnout. Ale mrzí mě to. Kondičně jsem se v září cítil velmi dobře a jezdil jsem docela slušně. Chtěl jsem závodit v Kontinentálním poháru a dostat se ve světovém žebříčku do 150. místa,“ dodal.

Další zprávy z regionu