Mazurek motivoval hráče Nýdku v boji o záchranu pamětní fotkou

Fotbalisté Nýdku odstartovali boj o záchranu v I. B třídě výhrou 3:1 nad Interem Petrovicemi. V širokém okolí byli jediní, kdo stihl připravit regulérní hrací plochu. Smilovice si jarní premiéru odbyly na umělé trávě v Třinci, ostatní zápasy regionálních týmů byly odloženy.

Adam Brzezina (vpravo) už nebude na jaře v Nýdku pokračovat. Posílil konkurenční Vendryni. Archivní foto: Roman Baselides

„Máme vyhřívaný trávník,“ žertoval obránce Nýdku Pavel Mazurek. „Terén nebyl špatný, fotbal rozhodně netrpěl. Byli jsme v plné síle, natěšení na první zápas a odhodlaní udělat vše pro to, abychom zápas odehráli. Jsem rád, že se to povedlo,“ dodal.

Nýdek hned v prvním kole čekal důležitý záchranářský duel – střetl se s předposledním týmem, na který ztrácel bod. „Klukům jsem před zápasem ukazoval fotku s pohárem z roku 2003, kdy jsme postoupili do I. B třídy. Už jsme v současném hráčském kádru s Romanem Konderlou posledními pamětníky. Ptal jsem se jich, zda chtějí být na podobné fotce, jak sestupujeme. Já teda ne. Podpora obce je obrovská, byla by ostuda, kdybychom spadli. Nýdek má rozhodně na víc,“ podotkl.

„Podpora obce je obrovská. Byla by ostuda, kdybychom spadli. Nýdek má rozhodně na víc.“Pavel Mazurek, fotbalista a sekretář TJ Sokol Nýdek

Nýdek inkasoval v zápase jako první, ale ještě před přestávkou otočil brankami Adama Brzeziny a Ladislava Sikory, který se prosadil z penalty. V závěru pojistil výhru Brzezina. „Mohli jsme vyhrát klidně vyšším rozdílem. Prohrávali jsme, ale byla to jejich jediná vážná akce v prvním poločase, kdy využili standardku,“ vysvětlil Mazurek, který ocenil, jak týmově utkání odehráli.

„Prostě jsme chtěli více a rozhodl i faktor Brzezina. Fotbal je kolektivním sportem, vždy jsem prohlašoval, že jeden hráč ho nedělá, ale v jeho případě to musím změnit. Deset lidí ví, že stojí za to schovat ego a odmakat to na něho. Má už sice čtyřicet let, ale vepředu vždy nějaký gól dá a teď to zase potvrdil,“ těšilo Mazurka.

Nýdek během zimy posílil kádr. Získal Bohuslava Gajdzicu, Lukáše Pyszka a velmi zkušeného Vlastislava Klara a Ivo Goryla. „Chtěli jsme zvýšit konkurenci. Trenéři Paleček a Marsín jsou teď spokojení, že mají z čeho vybírat. V utkání proti Petrovicím měli plnou lavičku, to je 18 lidí. Každý si uvědomuje vážnost situace. Nikdo nechce být podepsaný pod sestupem,“ dodal.

Nýdek se výhrou posunul ze 14. až na 10. místo. „Osobně si myslím, že prvních šest kol rozhodne o našem osudu. Hrajeme s dalšími sestupem ohroženými mužstvy, přičemž čtyřikrát hrajeme doma. Začali jsme dobře, věřím, že se zachráníme,“ uzavřel Pavel Mazurek.

Výsledky:

Nýdek – Inter Petrovice 3:1 (2:1)
Branky: 32. a 79. Brzezina, 43. Sikora z pen. – 19. Ferenz.
Nýdek: Kantor – Pyszko, Tlacháč, Mazurek, Cienciala, Filipczyk (84. Klar) – Kluz (46. Bielesz), Sikora, Spratek, Rakowski (76. Goryl) – Brzezina (90. Konderla). Trenéři: Paleček a Marsín.

Smilovice – Lučina 1:1 (1:0)
Branky: 38. Dytko – 49. García z pen.
Smilovice: Bašanda – Kohut, Kocur, Junga, Bodeček – Roman Barteczek (66. Míra), Dytko (83. Radek Barteczek), Opluštil, Topiarz, Baron – Przyczko. Trenér: Smatana.

 

Další zprávy z regionu