Moje blbost, hlesl Staszowski. Šéf svazu měl pochopení a chválil ho

Michała Staszowského dělily jen čtyři setiny a jedno místo, aby na mistrovství světa postoupil ve slalomu z kvalifikace do hlavního závodu. Nevymlouval se ale na smůlu. Věděl, že chyboval, a jízdu označil za nejhorší v sezoně.

Michał Staszowski startoval poprvé na mistrovství světa v lyžování. Foto: archiv M. Staszowského

Po prvním kole kvalifikace nic nenasvědčovalo, že by mohl Staszowski chybět v hlavním závodě. Lyžař z Milíkova zajel jedenáctý nejrychlejší čas z téměř 130 závodníků. „Zvolil jsem zlatou střední cestu a jel na přiměřené riziko. Tomu odpovídal i docela dobrý výsledek a trenér (Sebastian Bialobrzycki) i předseda (Úseku alpských disciplín Svazu lyžařů Ladislav Forejtek) byli s mým výkonem spokojení. Také jsem věděl, že postup, který mělo jistý 25 lyžařů, je blízko. Ale psychicky jsem to neustál,“ uvedl Staszowski s jednodenním odstupem.

„Kdybych vypadl, hrozilo by, že v hlavním závodě nebude žádný Čech. Rozhodilo mě to. Dolehla na mě zodpovědnost a od té chvíle jsem jel přehnaně opatrně.“Závodník SKI Mosty Michał Staszowski

Po druhém kole se propadl na 26. příčku, první nepostupovou. „Po pár brankách jsem udělal lehkou chybičku, zaváněla i pádem a začal jsem se bát, že bych nedojel. Úplně mi v hlavě přecvaklo. Kluci (Berndt, Krýzl) měli zdravotní problémy a po prvním kole to vypadalo, že Dandy (Paulus) nepostoupí. Kdybych vypadl, hrozilo by, že v hlavním závodě nebude žádný Čech. Rozhodilo mě to. Dolehla na mě zodpovědnost a od té chvíle jsem jel přehnaně opatrně,“ vysvětlil.

Staszowski po dojezdu do cíle věděl, že je zle. „Hned jsem oči upřel na tabuli a svítilo na ní u mého pořadí sedmnácté místo. Na startu bylo ještě nejlepších deset závodníků z prvního kola, bylo mi jasné, že by někdo musel jízdu pokazit ještě více než já. I trenér v cíli rozmachoval rukama a říkal mi, že horší jízdu ode mě v této sezoně neviděl,“ pokračoval.

I tak ho od postupu dělily jen čtyři setiny. „Z jednoho úhlu pohledu je to málo, ale kdybych zajel jako v trénincích před závodem nebo v prvním kole, tak jsem měl čas o dvě sekundy rychlejší a postoupil bych. Moje blbost. Paradoxní je, že se všechno otočilo, a nakonec jsem ve finále nestartoval z českého týmu jako jediný,“ dodal.

Přiznal, že byl po závodě hodně naštvaný. „Bezprostředně po závodě mě všichni nechali být. Vycítili, že jsem ten typ, na který je lepší v takové situaci hned nemluvit. Ale po nějaké době mě vzali mezi sebe, abych se v tom neplácal. Zahráli jsme si na xboxu, byla sranda a postupně ze mě vztek vyprchal. Ale jsem za tu zkušenost vděčný. Je to moje první velká akce a s mistrovstvím ČR se to nedá srovnávat,“ dodal.

Povzbuzení od šéfa svazu
Předseda Úseku alpských discilín Svazu lyžařů Ladislav Forejtek měl pochopení pro chybu Michała Staszowského. Čtyřiadvacetiletý závodník SKI Mosty těsně nepostoupil do hlavního závodu, protože na něho ve druhém kole kvalifikace dolehla tíha okamžiku.

„Velká škoda, ale všechny zkušenosti, které nabyl v tomto závodě, využije na další světové soutěži, která ho čeká v březnu. Michał se probojoval na Zimní světovou univerziádu a podle tréninkových jízd, které jsem tady viděl, i výsledku prvního kola nás podle mě všechny příjemně překvapí,“ uvedl ve svém deníku na facebooku Forejtek. Šéf navíc označil kvalifikaci, z níž si postup vybojovalo jen 25 z téměř 130 závodníků, za přísnou.

Staszowskému adresoval povzbudivá slova také přední slovenský lyžař Andreas Žampa. „Občas boduje ve Světovém poháru a říkal mi, že kvalda je ošemetná a že s ní měl v minulosti také problém. Vím, že moje výsledky sledují a že ví, že něco umím. Snad jim to brzy zase dokážu,“ uzavřel MIchal Staszowski, pro něhož dosud byly vrcholem starty v závodech FiS Cup.

Další zprávy z regionu