Mosty porazily Oldřichovice, Bystřice ovládla zápas ve Smilovicích

Souboj dvou nováčků I.B třídy vyzněl lépe pro Mosty u Jablunkova, které doma porazily Oldřichovice 2:1. Trenér vítězů Kamil Bula měl šťastnou ruku při střídání, utkání rozhodl čtvrt hodinu před koncem Luboš Lukosz.

Trenér Oldřichovic Miloš Koloničný byl zklamaný z výkonu svých svěřenců v Mostech u Jablunkova. Archivní foto: Roman Baselides

„Jsou to ohromně důležité tři body v boji o záchranu,“ těšilo Bulu. „Oldřichovice poté, kdy rychle vyrovnaly, neproměnily na konci prvního poločasu dvě tutovky. Myslím si, že to rozhodlo. Po přestávce už to bylo hlavně o bojovnosti a k nám se přiklonilo štěstí. Vítězný gól ale padl po pěkné akci a pochvalu si zaslouží i Dominik Fuják za to, jak ho vypracoval. Podtrhl tou přihrávkou svůj výborný výkon. Od druhé branky jsme už soupeře k ničemu nepustili,“ dodal.

„Tak nezodpovědně se nechovají ani děti v mateřské školce.“Trenér Oldřichovic Miloš Koloničný

Oldřichovice prohrály na jaře i třetí zápas. „Obě branky jsme domácím doslova darovali. Tak nezodpovědně se nechovají ani děti v mateřské školce. Na Sedliště povolám staré pušky (Šuster, Zbončák, Kluz), aby našim hráčům ukázali, jak se hraje fotbal srdíčkem, pokud ho máte rádi. Někteří hráči byli v Mostech účastníky zájezdu,“ zlobil se trenér Oldřichovic Miloš Koloničný.

Moc nechybělo, aby Nýdek vyhrál na jaře i třetí zápas se skóre 1:0. V poslední minutě ale inkasoval gól. „V závěru nám chybělo trochu malého štěstí, které se nás ale drželo celý zápas. Soupeř měl více šancí, s remízou jsem spokojený,“ uvedl trenér Nýdku Jiří Marsín.

Do vedení poslal tým čerstvý padesátník Tomáš Hadrava z přímého kopu. „I přes vyšší věk je ale stále platný, v zápase byl určitě naším nejlepším hráčem. Dvakrát nás zachránil, když vykopával míč, který směřoval do prázdné branky,“ dodal Marsín.

Poprvé na jaře ztratil body i Hnojník, který na hřišti béčka Lokomotivy remizoval 0:0. „Před zápasem bych bod bral, ale shodli jsme se, že jsme tady ztratili. Kdyby neměli gólmana z áčka, dostanou pětku. Až jsme se chytali za hlavu, co všechno pochytal. A když už jsme ho překonali, tak někdo odkopl míč z branKové čáry,“ řekl trenér Hnojníku Alois Mikunda.

„Také jsme doplatili na to, že jsme neměli nikoho na střídání, a když se nám zranil ve 25. minutě hráč (Bauman), dohrávali jsme o desíti. Kluci si proto zaslouží pochvalu za nasazení. Zápas odjeli po zadku. Na konci nás soupeř trochu zatlačil, ale celkově jsme v zápase měli více šancí,“ dodal.

V důležitém zápase prohrála Vendryně v boji o záchranu ve Václavovicích 1:2. Na předposlední místo tak ztrácí už čtyři body.

Jablunkov opět nevyužil přesilovku
Není výjimkou, že v souboji prvního posledním dojde k překvapení, ale derby ve Smilovicích vyhrála favorizovaná Bystřice 3:0. Už po 23 minutách vedla o dvě branky. „Nevím, zda jsme je zaskočili nebo ne, ale na našich klucích byla patrná chuť vyhrát,“ řekl trenér Bystřice Zdeněk Černek. Přiznal, že před zápasem v šatně lídra I.A třídy zazněla slova o tom, aby soupeře nepodcenili.

„Kluky jsem také nabádal, že je ve Smilovicích menší hřiště a že to bude soubojový fotbal. V takových zápasech je potřeba řešit situace ještě rychleji. Soupeř také přešel na systém 3-5-2, a tak jsem hráče upozorňoval na kraje a že k nám bude létat hodně centrů. To se potvrdilo. Soupeř bojoval, hrozil ze stran, ale až na jednu super šanci Przyczka (za stavu 0:2) a jednu situaci po rohu jsme vše eliminovali. Také se nám podařilo uhlídat i Barona,“ dodal.

Už v šesté minutě udeřil po centru Martina Pěly útočník Jan Staniek. Druhý gól padl dlouhém autu Bogdana Kreželoka a ač je David Kantor nevysoký, tak hlavičkou zvýšil. Skóre uzavřel v 81. minutě Aleš Liberda a zakončil parádní sólo Marka Teofila, který přešel přes tři čtyři hráče. „Co jsem v Bystřici, tak jsme venku ještě v derby nevyhráli. Předchozí zápasy jsme v Jablunkově vždy prohráli (1:3 a 1:4). Mám radost, že se to teď změnilo,“ dodal kouč.

Smilovice tak nebodovaly na jaře ani na třetí pokus. „Soupeř byl jednoznačně lepší, hrál v klidu. Vše podtrhlo, že proměnil první příležitost. My jsme ji měli o něco dříve, mohli jsme vést. Ale dopadlo to opačně a mělo to velký vliv na další průběh zápasu. Brzy jsme po naší další chybě inkasovali podruhé. Úvod rozhodl,“ řekl trenér Smilovic Pavel Smatana.

Jablunkov podruhé za sebou nevyužil početní výhodu, kterou měl od 67. minuty, a remizoval v Dobré 0:0. „Ztratili jsme body. V poli hrál celý mančaft výborně, ale trápí nás koncovka. Chybí v ní klid. Měli jsme více šancí, ale zahazujeme je. Neujalo se ani nic ze závarů. Nevím, zda je to smůla, nebo naše neschopnost. Musíme si k tomu něco říci. Když zlepšíme koncovku, budeme vyhrávat,“ uvedl trenér Jablunkova Stanislav Kluz.

I.A TŘÍDA
Smilovice – Bystřice 0:3 (0:2)
Branky: 6. Staniek, 23. D. Kantor, 81. Liberda.
Smilovice: T. Kroužek – Junga, Samek, Klimek – Roman Barteczek (46. Radek Barteczek), Kohut, R. Cienciala (83. Máj), Dytko, Baron – Przyczko, Parchanský. Trenér: Smatana.
Bystřice: Galusik – M. Teofil, B. Kreželok, Zoubek, J. Rusz – Pěla (75. L. Teofil), D. Kantor, Buryan, Liberda – Staniek, Kisza (85. Fober). Trenér: Černek.

Dobrá – Jablunkov 0:0
ČK: 67. Novák (Dobrá)
Jablunkov: Bruk – Bocek, Hupka, M. Sikora, Świerczek – Michálek, T. Nieslanik, Petružálek, R. Szotkowski – Raszka, Puczok (77. T. Martynek). Trenér: S. Kluz.

I.B TŘÍDA
Mosty u Jablunkova – Oldřichovice 2:1 (1:1)
Branky: 11. P. Szotkowski, 74. Lukosz – 13. Frýda.
Mosty u Jablunkova: Jopek – M. Szotkowski, Kajzar, Bažant (59. F. Turek), Šafařík – D. Fuják, M. Turek (90. Bednár), O. Jochymek (86. O. Szotkowski), S. Kufa – P. Szotkowski (70. Lukosz), Kolář. Trenér: Bula.
Oldřichovice: Cymorek – Vlachovič, Huťka, Niemiec, J. Cienciala (65. Plevko) – Trombik, Adámek (48. Gallitzdörfer), M. Polák, Frýda – Hradečný, M. Walek (72. A. Kluz). Trenér: Koloničný.

Záblatí – Nýdek 1:1 (0:1)
Branky: 90. D. Socha – 39. Hadrava
Nýdek: J. Kantor – Tlacháč (62. Gajdzica), L. Cienciala, Hadrava, Filipyczyk – M. Kluz, L. Kantor (81. Spratek), Červeňák, Filipczyk – Příborský, Mazurek. Trenér: Marsín.

Lokomotiva Petrovice B – Hnojník 0:0
Hnojník: M. Klus – Brzuchanski, Bauman, Oborný, Kozel – P. Rusz, Lachowicz, A. Klus, Rusnok – Zábelka, Maceček. Trenér: Mikunda.

Václavovice – Vendryně 2:1 (1:1)
Branky: 12. Hrabec, 56. Novotný – 18. J. Pilch.
Vendryně: Košůt – Z. Walek, R. Konderla, Duda – M. Hulboj (86. V. Lasota), Divina, Guznar, J. Pilch, Wawreczka (72. D. Mitrenga) – Brzezina, Pliska (86. Neuman). Trenér: D. Martynek.

Další zprávy z regionu