Muzikál zdobí výkony dětí třineckého klubu

Děti z třineckého klubu krasobruslení dokreslují atmosféru muzikálu Sněhurka na ledě, který má premiéru tento pátek ve Werk Areně. V pohádkovém příběhu ztvárňují například květinky na louce, hvězdičky, zrcadla a pážata královny.

Horní řada zleva: Adam Kołorz, Nátalia Folwarczná, Andrzej Kołorz, Aneta Gorná. Dolní řada zleva: Adéla Běhálková, Anna Kožuchová, Amália Ježowicz, Laura Buzková. Foto: archiv oddílu

„Role jsou pro děti postaveny tak, aby je zvládly i sedmileté. Ale mají to velmi obtížné. Musí umět nejen bruslit, ale také se musí hodně soustředit, poslouchat a vnímat hudbu, aby byly v daný čas na správném místě. A také, aby umístily rekvizity tam, kam patří. Vypadá to možná jednoduše, ale je pro ně náročné sladit vše tak, aby to do sebe zapadlo a dalo určitý obraz,“ řekla jedna z trenérek oddílu Petra Nezvalová, která v muzikálu hraje Ježibabu.

Jeden by řekl, že dětem by mohly být role trpaslíků šité jako na míru, ale tvůrci muzikálu se vydali jinou cestou. „Děti jsou na ledě krásné, ale menší a více vynikne, když je na ledě ztvární dospělí, proto se zvolila tahle varianta,“ vysvětlila.

„Teď zkoušíme každý den, sžíváme se s technikou. Věřím, že toho mají plné brusle.“trenérka Petra Nezvalová

Ze své pozice vidí, jak se děti zlepšují každým dnem. „Zaujaly mě hlavně přístupem. Uvědomily si, že musí pracovat společně, aby se ta práce povedla. Muzikál je pro ně něco úplně jiného, nového. V muzikálu jsou věci, které se jedou synchronně, takže když stojí všichni na pravé noze, musí tak stát opravdu všichni, aby to bylo jednotné a pro oko diváka právě to krásné,“ pokračovala.

Do premiéry zbývá už jen pár dní a podle Nezvalové dětem dochází důležitost dané role, kterou představují. „Uvědomují si, že bude plná hala, že bude vidět i malé zaškobrtnutí a s tím na ně přichází i určitá nervozita. Teď zkoušíme každý den, sžíváme se s technikou, věřím, že toho mají plné brusle,“ pousmála se. „Ale s prvními tóny hudby, která zazní, určitě vše opadne a ony předvedou vše perfektně tak, jak jsme to celou dobu nacvičovali,“ dodala trenérka.

I když třinecký oddíl zaměstnává příprava na muzikál, v plném proudu jsou i tréninky na novou závodní sezonu. „Momentálně ledovou plochu zabral muzikál, takže děti trénují s trenérkami na suchu. Ale i tahle příprava je velmi důležitá, aby věděly, že krasobruslení není jen o ledě, ale že je v něm důležitý balet, aerobik, gymnastika, posilování a další. Vše na sebe navazuje a bez toho to nejde,“ řekla.

Těší ji, že oddílu roste členská základna. „Osm dětí pokračuje z loňského roku, celkem máme 32 dětí. Čekají nás v brzké době testy v Kopřivnici a také soutěže, takže se po náročném muzikálovém týdnu opět děti vrátí na ledovou plochu, aby si doladily své jízdy a mohly závodit,“ uzavřela Petra Nezvalová.

 

Další zprávy z regionu