Mužstvo má na víc, nepochybuje Kula. Potěšily ho ale výkony mladých

Karel Kula označil minulou sezonu za nejhorší během jeho osmiletého působení v pozici generálního manažera FK Fotbal Třinec. Zklamalo ho třinácté místo v druholigové tabulce i herní projev mužstva.

Karel Kula (vpravo) sleduje trénink s koučem juniorky Ľubomírem Luhovým. Foto: ba

Sezonu začal Třinec skvěle: v úvodním kole vyhrál 3:2 na hřišti exligové Dukly Praha a v domácích zápasech měl následně blízko k vítězství i v utkáních s dalšími kandidáty na postup, byť s Brnem i Hradcem Králové remizoval 1:1. V úvodní polovině soutěže měl nakonec po patnácti kolech na kontě 21 bodů, v odvetách si jich připsal už jen deset při skóre 17:35. Na kýženou osmou pozici ztratil šest bodů.

„Mužstvo na hřišti neodevzdalo, co jsme očekávali, a ani herní projev se mi nelíbil. Jsem rád, že je sezona za námi. Byla špatná, nejhorší za posledních osm let, co jsem tady.“Generální manažer FK Fotbal Třinec

„Jarní část sezony ovlivnilo, že nás krajská hygiena poslala do karantény, dále i vysoký počet zraněných hráčů. Jedna věc jsou ale situace, které vznikly a které nikdo nepředpokládal, a druhá, že výkonnost hráčů poklesla. Mužstvo na hřišti neodevzdalo, co jsme očekávali, a ani herní projev se mi nelíbil. Jsem rád, že je sezona za námi. Byla špatná, nejhorší za posledních osm let, co jsem tady,“ dodal.

Trenér Habanec pokračuje, hledají brankáře a stopera
Třineckým fotbalistům začala před dvěma dny příprava na novou sezonu. Tým vede i nadále Svatopluk Habanec.

„Není čas na výměnu a shánění nového trenéra, který by poznával mužstvo. Dáme mu ještě šanci, za to specifické jaro nemohl. Je těžké i vyhodnotit jeho práci seriózně. Vlivů, které narušily sezonu, bylo hodně a nikdo takovou situaci nezažil. Má možnost ukázat, že s tímto mančaftem dokáže hrát lepší fotbal,“ řekl Kula.

Hostování skončilo v klubu brankáři Františku Chmielovi (Baník Ostrava) a záložníkovi Davidu Machalíkovi (Slovácko). Kariéru ukončil obránce Ondřej Kušnír. Pokračovat v Třinci nebudou ani střední záložníci Jiří Valenta a Tomáš Wojnar. Zatímco prvně jmenovaný se z rodinných důvodů přesunul do Prahy, druhý poprosil o rozvázání smlouvy a vrátil se do Havířova.

Nové hráče můžou kluby podepisovat od 3. srpna. Třinec se rozhlíží po posilách, nutně potřebuje posílit na postu brankáře i stopera, neboť Jiří Adamuška i Imrich Bedecs jsou dlouhodobě mimo hru.

Práce s fotbalovou mládeží začíná nést ovoce
Všechno zlé je k něčemu dobré, řekl šéf klubu Karel Kula v průběhu hodnocení uplynulé sezony. Vinou četných zranění se totiž na hřišti v zápasech častěji objevovali odchovanci klubu – Ondřej Mrózek (16 let), Matteo Burgo (17), Adam Lasota (18) a pravidelné místo v základu si vybojoval Lukáš Cienciala (19).

Start si připsal i Tomáš Bulawa, který je současně zaměstnancem TŽ. V průběhu podzimní části hráli pravidelně i Martin Samiec a Filip Kubala, který po podzimu odešel do prvoligové Karviné s vizitkou nejlepšího střelce týmu.

„To, že mladí hráči dostali šanci, je největší pozitivum poslední sezony. Ukázalo se, že máme talentované hráče, kteří můžou dorůst v dobré fotbalisty. I ostatní kluci v béčku nebo dorostu vidí, že cesta do profesionálního fotbalu z našeho klubu existuje,“ těšilo Kulu.

Za příjemné překvapení označil výkony Ciencialy. „Patřil v devatenácti letech k nejlepším hráčům týmu. Už se o něho zajímají i ligové týmy. Konkrétní nabídku sice nemáme, ale mluví se o něm v kuloárech jako o perspektivním hráči, který by mohl hrát i v české nejvyšší soutěži,“ těšilo ho.

Více si přečtete v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu