Na mažoretkovém MS slavili s choreografiemi úspěch

Rodičovský tým Bystřice i trio juniorek má z mistrovství světa v mažoretkovém sportu bronzovou medaili. Porotu zaujal ztvárněním příběhu jamajských bobistů z filmů Kokosy na sněhu a Pretty woman.

Bronz na MS získaly i juniorky (zleva) Tereza Toszková, Simona Rylková a Lucie Kupiecová. Trio uspělo s choreografií Pretty woman. Foto: archiv R. Holmeisterové

Rodičovský tým získal medaili i ve svém třetím vystoupení na MS. Po titulu a stříbru zkompletoval sbírku bronzem. „Někdo z rodičů se mě ptal, zda nejsem smutná, že máme klesající tendenci. Ale spíše jsem v šoku, že máme opět medaili. Konkurence roste, zapojuje se stále více a více zemí. Zírám, když vidím, jak se některé vypracovaly. Takže během vyhlášení jsem nemohla uvěřit tomu, že jsme zase na bedně. Je super, že se držíme a že jsme stále konkurenceschopní. Například loňští vítězi nesoutěžili. Není ani jednoduché přicházet se stále novými nápady na choreografie. Ale zatím s tím nemáme problém,“ pousmála se trenérka Renata Holmeisterová.

„Jeden z tatínků přeskočil parakotoulem další dva, kteří dělali stojku na hlavě. Fakt letěl, sama jsem se při tom třásla.“Trenérka Renata Holmeisterová o prvku, který zvedal diváky ze sedadel

Už minulý rok prohlásila, že soupeři jsou na ně zvědaví, co zase vymyslí. Titul mistrů světa získali za ztvárnění příběhu z války, loni zaujali matrixem. Tentokrát vsadili na jamajské bobisty, jejichž snaha a cesta na zimní olympijské hry byla i zfilmována pod názvem Kokosy na sněhu.

„Chtěli jsme nějaký příběh na africké bubny a napadlo nás to během sledování letošních olympijských her, kde se o nich hodně mluvilo. Náš tým má pět chlapů, tak jsme měli trenéra a čtyři bobisty. Zmalovali jsme je, aby vypadali jako Jamajčani a jeden z nich měl i dredy,“ popsala.

Ale zaujali i náročností sestavy. „Zvládáme i nejvíce bodované prvky a přicházíme také vždy s něčím novým. Tentokrát jeden z tatínků přeskočil parakotoulem další dva, kteří dělali stojku na hlavě. Fakt letěl, sama jsem se při tom třásla a všimla si, jak tím zvedl lidi v hale ze židle. Měli jsme v sestavě i hodně gymnastiky, různé přemety, chlapi se přehazovali navzájem. Skvěle je doplňovala dvanáctka žen, která ztvárňovala bob a všechno okolo,“ dodala trenérka.

Září i mladé mažoretky
Ve stopách dospělých jde i trojice Tereza Toszková, Lucie Kupiecová a Simona Rylková. Děvčata obsadila minulý rok na mistrovství světa v kadetkách stejně jako rodičovský tým Bystřice druhé místo, tentokrát byly třetí v juniorkách. „Je to naše elita. Každá cvičí s dvěma hůlkami, tentokrát uspěly s choreografií Pretty woman. Moc mě překvapily, jsou prvním rokem mezi staršími, na mistrovství ČR skončily páté. A rychle se zlepšují,“ těšilo Renatu Holmeisterovou.

„Spokojené jsme i s dalšími. Těsně unikla medaile naší velké formací 23 dětí, kterou vedu s Veronikou Walachovou, a skončila čtvrtá. V průběhu roku nás potěšila druhým místem na mistrovství Evropy Nelinka Kropová a za skokanku roku bych označila Barunku Kupcovou. Udělala velký pokrok a na MS obsadila 13. místo. Je krásné i sledovat nadšení dětí, které se nás cestou ptaly, kdy je další trénink a zda už máme pro ně připravenou novou sestavu. Ale teď je po sezoně, dáme si pauzu,“ uzavřela Renata Holmeisterová s úsměvem.

Další zprávy z regionu