Nadvláda Ocelářů trvá, vyhráli titul počtvrté v řadě

Třinečtí hokejisté se stali počtvrté za sebou mistrem extraligy a v historii soutěže jsou prvním týmem, který si pro titul došel z předkola. O prodloužení nadvlády rozhodla výhra 4:1 nad Hradcem Králové, kterou uzavřeli finále v poměru 4:2.

Oceláři nepustili od roku 2019 nikoho na hokejový trůn. Foto: Lukáš Filipec

„Hráli jsme právě tak, jak jsme si to představovali celý rok a zaslouženě jsme vyhráli,“ těšil trenéra Zdeňka Motáka výkon v posledním utkání. „Je to skvělé. Zároveň strašná úleva. Tým udělal maximum, abychom to zvládli a byli úspěšní. Ta cesta nebyla vůbec jednoduchá, neměli jsme pokaždé jasné slunečné dny, ale mužstvo ukázalo obrovský charakter a zaslouží si dík. Byla to dřina. Dřina jak sviňa, ale stálo to za to,“ doplnil.

„Už před Litvínovem mi paní doma říkala, co četla, a já jsem ji v uvozovkách zpražil. Říkal jsem ‚ty vůbec nevíš, jaké kouzlo je v tomhle týmu‘. Já jsem věřil už před play off, že můžeme jít hodně daleko. Ten tým je dost specifický.“Daniel Voženílek

Třinci nevyšel konec základní části, ve které prohrál 12 z posledních 16 zápasů a klesl na šestou příčku. Byť obhajoval titul, odborníci favorizovali jiné týmy. Daniel Voženílek přiznal, že to bral jako motivaci.

„Už před Litvínovem mi paní doma říkala, co četla, a já jsem ji v uvozovkách zpražil. Říkal jsem ‚ty vůbec nevíš, jaké kouzlo je v tomhle týmu‘. Já jsem věřil už před play off, že můžeme jít hodně daleko. Ten tým je dost specifický,“ prozradil Voženílek, který v play off nasbíral 16 bodů (6+10). Více získal jen Martin Růžička (9+8).

Třinec postupně vyřadil Litvínov, favorizované týmy Sparty a Pardubic a na konec zdolali i Hradec Králové. „Od předkola jsme začali hrát, co jsme chtěli a řekli, že budeme dělat. Že budeme zodpovědně bránit, ale nechci říkat, že jsme před tím hráli špatně. Hlavní bylo dodržovat systém a jsme tam, kde jsme,“ vysvětlil obrat kapitán Petr Vrána. „Vyhrát titul čtyřikrát po sobě v této době je neskutečné. Je to jen o charakteru a nastavení v hlavě,“ podotkl.

Třinec získal titul popáté v klubové historii. U všech byl Erik Hrňa. „Neřekl bych, že je tento titul nejpřekvapivější, ale určitě byl náročný,“ uvedl Hrňa. „Nevybavuju si ale, že bychom měli někdy série, ve kterých bychom se střetli s takovými favority na titul, jakými byli letos Sparta a Pardubice. Když jsme je vyřadili, každý si myslel, že Hradec přejedeme, ale věděli jsme i za stavu 3:0, že to bude dlouhý boj. Chtěli jsme vyhrát i minule, ale jsme rádi, že se to hlavně povedlo. Je taky super, že jsme sérii ukončili doma a můžeme mít fotky s rodinami,“ radoval se.

Dramatický zápas rozhodl v 57. minutě Libor Hudáček. „Po vyrovnání Hradce jsme zabrali, nic jiného nám nezbývalo. Museli jsme to vzít do svých rukou a hrát aktivně. Věřili jsme si, že ten gól dáme. A vyšlo to,“ těšilo Hudáčka, který se prosadil z poměrně velkého úhlu. „Snažil jsem se číst hru, jak se nahodil puk. Věděli jsme, co máme v takových situacích dělat. Snažil jsem se být co nejblíže u branky a pak co nejrychleji zakončit,“ popsal zlatý gól.

Poslední tři tituly vychytal Ondřej Kacetl, který si v základní části připsal jen čtyři výhry. I v play off původně kryl záda Markovi Mazancovi, ale od druhého čtvrtfinále jej vystřídal a chytal s úspěšností 95,12 procenta. „Káca se zase zbláznil,“ smál se Vrána. „Čísla jsou hezká, ale nikdo by jich nedosáhl bez týmu. Smekám před všemi za to, co tady dokázali. Je to něco perfektního, je tady vítězná mentalita. Víme, jak play off hrát,“ dodal Kacetl.

Třinec – Hradec Králové 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 14. Marinčin (Voženílek), 57. Hudáček (Voženílek, Nestrašil), 59. Nestrašil (Jeřábek), 59. Daňo (Vrána, Smith) – 47. Rosandič (F. Pavlík). Rozhodčí: Hribik, Šír – Hynek, J. Ondráček II. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.
Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, Jeřábek, Adámek, Doudera – Růžička, Marcinko, Daňo – Hudáček, Voženílek, Nestrašil – Kurovský, Roman, Dravecký – Hrňa, Vrána, Chmielewski. Trenéři: Moták a Országh.

Další zprávy z regionu