O výhru jsme se obávali až do konce. Tep mi vyskočil na 200, řekl Habanec

Třinečtí fotbalisté zvládli úvodní utkání po restartu druhé ligy. Doma porazili Chrudim 1:0 brankou Leonida Akulinina a po sedmi měsících vyhráli soutěžní zápas. Po přestávce ale měli štěstí, že gól hostí neplatil pro těsný ofsajd.

Leonid Akulinin (s číslem 19) vstřelil jediný gól zápasu. Foto: Petr Rubal

„Získali jsme důležité body, i když si uvědomuju, že výkonem jsme nenadchli. Scházela nám větší odvaha i lehkost. Na druhou stranu jsme odehráli hodně zápasů, ve kterých jsme byli dlouhé pasáže lepším mužstvem a předváděli hezký fotbal, ale zůstali bez výhry,“ uvedl trenér Svatopluk Habanec.

„Scházela nám větší odvaha i lehkost. Na druhou stranu jsme odehráli hodně zápasů, ve kterých jsme byli dlouhé pasáže lepším mužstvem a předváděli hezký fotbal, ale zůstali bez výhry.“Třinecký trenér Svatopluk Habanec

Jeho svěřenci do zápasu vstoupili aktivně a udeřili ze standardní situace: do centru Jiřího Valenty se pověsil Akulinin. Zvýšit mohl z úniku David Machalík, ale jeho střelu a gólovou šanci zblokoval obětavým skluzem vracející se obránce. Po půl hodince se Chrudim oklepala a působila živějším dojmem, přestože měla za sebou více než tříhodinovou cestu autobusem. Ani nebylo znát, že jí chybí tři hráči základní sestavy (Vencl, Rybička, Vašulín).

„O výhru jsme se do poslední chvíle obávali, tepová frekvence se mi v závěru utkání vyšvihla ze 150 na 200,“ přiznal třinecký kouč. Hostující kapitán Ondřej Kesner dokonce vyrovnal. „V prvním chvíli mě to ani nenapadlo, že šlo o ofsajd. Zatrnulo mi a kdyby gól uznal, neřekl bych nic. Ale když jsem si to později na videu rozkrokoval, tak jsem dal pomeznímu za pravdu. Stál na správném místě, viděl to dobře, lépe než já ze střídačky,“ oddechl si.

Třinec mohl dohrávat klidněji, ale nevyužil několik přečíslení a dva trestné kopy z nadějných pozic. Největší šanci zazdil v situaci dva na jednoho Erik Puchel, jehož pomalou přihrávku na Filipa Hlúpika stačil vypíchnout vracející se hráč. To už hosté bojovali v deseti lidech, protože jejich brankář Mrázek fauloval mimo šestnáctku Hlúpika v pozici posledního hráče a byl v 83. minutě vyloučen.

Skóre se už ale nezměnilo a Třinec zvítězil poprvé od 5. října. Poté v dalších šesti kolech získal tři body za remízy. „Jsme rádi, že jsme konečně v lize vyhráli. Už jsme to potřebovali. I hráčům jsem ale říkal, ať si nemyslí, že se vítězná sestava nemění. Ke změnám i v souvislosti s rozložením sil dojde, protože budeme hrát dva zápasy týdně. Každý dostane příležitost a záleží na něm, jak se ji chopí. Pevně doufám, že se ale budeme prezentovat lepším výkonem,“ uzavřel.

Své příležitosti se ale dobře zhostil gólman František Chmiel, který dostal poněkud překvapivě přednost před Jiřím Adamuškou, a poprvé vychytal v třineckém dresu čisté konto. Naši hráči se výhrou posunuli na osmé místo a odehrají další zápas tuto sobotu na hřišti Hradce Králové.

Třinec – Chrudim 1:0 (1:0)
Branka: 11. Akulinin. ŽK: Steinhübel – Nikodem, Řezníček ČK: 83. Mrázek (Chrudim)
Třinec: Chmiel – Omasta, Kušnír, Bedecs, Janoščín – Hlúpik, Steinhübel (70. Vaněk), Valenta (63. Weber), Machalík (85. Samiec), Puchel – Akulinin (85. Wojnar). Trenér: Habanec.

Další zprávy z regionu